МОЗ надало роз’яснення щодо температурних норм у житлових приміщеннях

У Міністерстві охорони здоров’я України прокоментували можливе зниження мінімально допустимої температури у житлових приміщеннях з 18 °С до 16 °С

У Міністерстві охорони здоров’я України прокоментували можливе зниження мінімально допустимої температури у житлових приміщеннях з 18 °С до 16 °С, яке передбачене пунктом 27 Плану заходів з підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду 2015/2016 та його проходження, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 809-р.

Питання щодо зниження мінімально допустимої температури повітря у житлових приміщеннях до 16 °С було визнанене дуже коректним, оскільки відсутні інші параметри мікроклімату, зокрема вологість. Виходячи з того, що в житлових приміщеннях мешкають дорослі, діти та люди похилого віку (в тому числі хворі) були проаналізовані основні нормативні документи, в яких розглядається питання мікроклімату закритих приміщень.

Після розгляду відповідних нормативних документів та рекомендацій, був зроблений висновок, що розрахункова температура повітря у житлових кімнатах не повинна бути нижчою за 18°С. Більш низькі температури у приміщеннях (особливо у зоні дихання дітей на висоті 1 м від підлоги, де температура повітря буде нижче ніж запропоновані 16 °С), можуть призвести до переохолодження організму, що буде сприяти загостренню хронічних захворювань та виникненню захворювань органів дихання та розповсюдженню інфекційних захворювань. Крім того, зниження температури повітря у житловому приміщенні може призвести до порушення нормативного повітрообміну (за рахунок утеплення вікон та балконних дверей) та збільшення вологості у приміщеннях квартири. Одним із наслідків збільшення вологості може стати ураження огороджувальних конструкцій пліснявими грибами, що є ризиком виникнення алергічних захворювань і захворювань органів дихання.

Зазначене питання опрацьоване Міністерством охорони здоров’я України спільно із державною установою «Інститут гігієни та медичної екології імені О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України».

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді