У мешканця Чернігівської області стався рецидив захворювання на тропічну малярію

Мешканець смт. Поборниця Коропського району Чернігівської області звернувся за медичною допомогою до лікаря-інфекціоніста Чернігівської міської лікарні № 2 зі скаргами на підвищення температури тіла до 41 °С, лихоманку, потовиділення та загальну слабкість. Хворого госпіталізували із діагнозом рецидив тропічної малярії

Мешканець смт. Поборниця Коропського району Чернігівської області звернувся за медичною допомогою до лікаря-інфекціоніста Чернігівської міської лікарні № 2 зі скаргами на підвищення температури тіла до 41 °С, лихоманку, потовиділення та загальну слабкість. Хворого госпіталізували із діагнозом рецидив тропічної малярії, при лабораторному обстеженні в крові пацієнта виявлені збудники тропічної малярії з високим рівнем паразитемії.

Хворий з початку жовтня 2014 року по кінець серпня 2015 року працював будівельником у Гвінеї. Але, проживаючи там протягом усього терміну роботи, протималярійні препарати для профілактики не приймав. Вперше захворів на тропічну малярію у Гвінеї, проходив курс лікування теж там.

Зараз хворому проводиться специфічне лікування антималярійними препаратами в інфекційному відділенні. Малярія — інфекційна хвороба, що передається від хворої до здорової людини через укуси комарів.

Прояви хвороби через їх різноманітність діагностувати може тільки лікар. Перед поїздкою в країни, ендемічні з малярії, необхідно звернутись до лікаря-інфекціоніста у поліклініці за місцем проживання для призначення курсу хіміопрофілактики.

Також треба подбати про захист від укусів комарів: ввечері і перед сходом сонця одягати вбрання, яке закривало б відкриті частини тіла, змастити їх засобами, що відлякують комарів. У приміщенні комарів знищують електрофумігаторами, інсектицидними аерозолями тощо.

Усім, хто впродовж останнього року-двох перебував у Туреччині, Єгипті, Тунісі, а також інших країнах Африканського континенту, рекомендується при будь-якому захворюванні, навіть із найменшим підвищенням температури тіла, негайно звернутись до лікаря.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді