Скоро почне працювати єдина диспетчерська служба на регіон

До кінця 2019 року запровадять центральну оперативно-диспетчерську службу на регіон. Так МОЗ реалізує одне із завдань пілотного проекту розвитку екстреної медицини

Пілотний проект розвитку екстреної медицини стартував цьогоріч. У рамках цього проекту:

  • закуповують авто, програмне забезпечення та устаткування
  • організовують навчальні заходи для медпрацівників

Як набрати бали до атестації 2020

У 2020 році надання екстреної медичної допомоги ввійде до обов’язкового пакету послуг, який оплачуватиме НСЗУ. Аби підписати такий договір, медзаклад повинен:

  • мати статус КНП
  • бути приєднаним до регіонального центру екстреної медичної допомоги з єдиною оперативно-диспетчерською службою

Переваги створення центральної диспетчерської служби у регіонах

Створення центральної диспетчерської служби у регіонах має кілька переваг як для медпрацівників, так і для пацієнтів.

До пацієнта, що викликав швидку, буде направлено бригаду, яка географічно знаходиться до нього найближче, без урахування адміністративного поділу у межах регіону. Це дасть змогу скоротити:

  • тривалість обробки виклику до 1 хв у більшості випадків
  • час доїзду до пацієнта — 10 хв – у містах, 20 хв – у селах

Окрім того, завдяки роботі єдиної диспетчерської служби можна отримати актуальну й достовірну інформацію про стан надання екстреної допомоги населенню.

Як закупляють обладнання для оперативно-диспетчерських служб

Нагадаємо, що в 2019 році для реалізації проекту розвитку екстреної медицини з Держбюджету виділили близько 1 млрд грн. Гроші розподілили між регіонами, щоб закупити обладнання для оперативно-диспетчерських служб.

МОЗ самостійно закупівель не проводить, проте контролює цей процес на місцях. Робоча група з питань удосконалення структури та оснащення системи екстреної медичної допомоги розробила методичні рекомендації щодо технічного завдання закупівель.

Місцева влада, у свою чергу, має погодити з МОЗ технічні та медичні дані про предмет закупівель, що мають відповідати вимогам методичних рекомендацій. Це дасть змогу уникнути дискримінації виробників.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5993

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді