Періодичність перевірок клінік визначать за новими критеріями ризику

4 січня 2019-го набула чинності Постанова Кабміну № 1163 від 18 грудня 2018 року, яка визначає оновлені критерії оцінки ступеня ризику від здійснення медичної практики та періодичність планових перевірок МОЗ. Читайте, що зміниться з прийняттям ногового документа для медзакладів та їх керівників

4 січня 2019-го набула чинності Постанова Кабміну «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з медичної практики і визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Міністерством охорони здоров'я» № 1163 від 18 грудня 2018 року.

В новій редакції документа:

  • розширили кількість критеріїв ризику;
  • запровадили бальну систему оцінки ступеня ризику.

Періодичність перевірок клінік визначать за новими критеріями ризикуЧитайте: "Колективний договір у КНП: навіщо і як укладати"

Віднині, щоб оцінити ступінь ризику від провадження господарської діяльності не достатньо розглянути:

  • вид медичної допомоги, яку надає заклад охорони здоров’я;
  • термін, протягом якого медичний заклад провадить таку діяльність;
  • порушення, якщо вони були виявленні під час попередніх перевірок.

Відтепер до уваги будуть брати результати клініко-експертної оцінки якості надання медичної допомоги та кількість спеціальностей, за якими надають медичну допомогу в конкретному медичному закладі. Матиме значення також і кількість позапланових перевірок, якщо такі були, за останніх два-п’ять років.

За кожен показник медичному закладу будуть нараховані бали. Сума усіх балів визначить на ступінь ризику від здійснення медичної практики — високий, середній, незначний.

Приклад:

Якщо підприємство надає медичну допомогу менше трьох років, по шкалі оцінки ступеня ризику такий заклад отримає 13 балів. Якщо медичний заклад надає екстрену чи третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу, додають ще 14 балів. 23 бали нарахують, якщо під час проведення клініко-експертної оцінки якості надання медичної допомоги за попередні 2-5 років виявлені порушення норм законодавства в трьох чи більше випадків.

Максимальну кількість балів —13 медичний заклад отримає, якщо його спеціалісти надають допомогу більше, ніж за 5 спеціальностями. Ще 14 балів додають, якщо протягом останніх двох-п’яти років було три чи більше позапланових перевірки.

Періодичність перевірок клінік визначать за новими критеріями ризикуЧитайте: "Штатний розпис КНП на 2019 рік: поради щодо складання"

Нижче наведемо критерії, залежно від яких підприємство буде віднесено до одного з трьох ступенів ризику.

Кількість балів

Ступінь ризику

Частота здійснення перевірок

Від 41 до 100 балів

Високий

Раз на два роки (не частіше).

Від 21 до 40 балів

Середній

Раз на три роки (не частіше).

Від 0 до 20 балів

Незначний

Раз на п’ять років (не частіше).

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5774

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді