Електронні листки непрацездатності — вже з лютого 2019-го!

КМУ 28 листопада прийняв рішення впроваджуватиме електронні листки непрацездатності, а також ініціює створення Електронного реєстру. Дізнайтеся, яким чином МОЗ планує втілювати таке рішення на практиці та як воно вплине на роботу медиків.

За даними статистики, українці щорічно отримують 5,5 млн листків непрацездатності. За цим стоїть багато нераціональної паперової роботи, мороки пацієнтів з печатками. Тому впровадження електронних лікарняних — логічний спосіб оптимізувати роботуц медиків. Тепер положення про електронні листки непрацездатності планують затвердити 01.02.2019. Другий крок — запровадження Реєстру електронних листків непрацездатності.

В МОЗ планують, що електронні листки повністю замінять лікарняні на паперових носіях.

Передбачені зміни

Як і раніше, пацієнт отримуватиме листок непрацездатності у свого лікаря, але вже на електронному бланку. Робота реєстру відбуватиметься на базі Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Переваги електронних листків непрацездатності

Електронні листки непрацездатності зроблять процес видавання і отримування лікарняних зручнішим і для лікаря, і для пацієнта. Зокрема для лікаря відпаде необхідність займатися паперовою роботою, коли цей робочий час може бути використано з більшою користю. А пацієнт не матиме потреби затверджувати листок печатками, бігаючи по всій лікарні.

Робоча група

Для потреб реорганізації процесу видачі листків непрацездатності у МОЗ створена робоча група, членами якої є представники МОЗ, Мінсоцполітики, Фонду соцстрахування, Пенсійного Фонду, НСЗУ, ДП “Електронне здоров’я”, а також особи, що виражають думку урядово-громадської ініціативи “Разом проти корупції». На цю групу покладається завдання із погодження принципів діяльності системи.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
140840

Класифікація медичної допомоги ICPC-2-E: як користуватись лікарям на первинці

Із2018 року лікарі первинки використовують україномовний варіант класифікатора ICPC-2. З'ясуйте, як застосовувати класифікатор. Скачайте таблицю з кодами Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2-E, перегляньте таблицю співставлення кодів ICPC-2-E та МКХ-10
55674

Медсестра та ЕСОЗ: як зареєструватися і працювати зі власного профілю

Допоможемо медсестрам зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ), адже цього вимагає НСЗУ. Підкажемо, які дані вносити та як працювати в ЕСОЗ залежно від специфіки ЗОЗ чи відділення
2745

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді