Воєнний стан в Україні: що зміниться в роботі медзакладів

26 листопада в Україні впровадили воєнний стан, який триватиме 30 днів — від 28 листопада 2018 року. В МОЗ пояснили порядок надання медичної допомоги в умовах воєнного стану, а також куди евакуюватимуть поранених для надання спеціалізованої і високоспеціалізованої медичної допомоги.

Воєнний стан уводять в областях, які межують з:

  • Росією
  • Придністровською ділянкою Україно-Молдовського кордону
  • Узбережжям Чорного і Азовського морів

Наказ МОЗ від 07 лютого 2018 року № 49/180 "Про визначення механізму надання вторинної (спеціалізованої) і третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги військовослужбовцям, які беруть участь в антитерористичній операції та здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та/або в умовах запровадження воєнного чи надзвичайного стану"

Що варто знати про медичну допомогу в умовах воєнного стану:

  • Право на доступ до меддопомоги населення залишається незмінним
  • Міноборони та МОЗ ухвалили наказ про своєчасне надання медичної допомоги захисникам. Цей документ затверджує алгоритм співпраці міністерств для лікування військових, поліцейських та всіх захисників.
  • В кожній області упорядкували перелік районних, міських та обласних медзакладів, диспансерів, інститутів різного профілю НАМУ, які готові надати вторинну та третинну меддопомогу постраждалим захисникам. Окрім лікування та реабілітації, військові можуть отримати військово-лікарську експертизу у цих же закладах.

Указ президента про воєнний стан

Як зміниться робота медзакладів, які надаватимуть вторинну і третинну медичну допомогу постраждалим захисникам:

  1. Медзаклади із затвердженого переліку так і надаватимуть меддопомогу населенню, але окурім цього в них задіють:
  • Місця для прийому військових
  • Запаси лікарських засобів
  • Донорську кров та її препарати
  1. Медзаклад зможе надавати меддопомогу мінумум 10-15 постраждалим одночасно.
  2. За потреби в медзаклади спрямують фахівців необхідної кваліфікації, зокрема - з Національної академії медичних наук, а медики і фармацевти згідно з законом підлягають бронюванню та будуть захищені.
  3. У регіонах можуть створюватись робочі групи, які зокрема допомагатимуть організовувати процес вчасної госпіталізації і виписки військових та правоохоронців.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5547

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді