Вінницький обласний чемпіонат бригад екстреної медичної допомоги: підсумки

З 5 по 7 вересня цього року пройшов ІІІ Вінницький обласний чемпіонат бригад екстреної медичної допомоги «Подільський медичний екстрим — 2018». Відбувся захід на базі оздоровчого табору «Фортуна», що в с. Митки Барського району.

Вінницький обласний чемпіонат бригад екстреної медичної допомоги

Про автора: Лукащук Лариса Петрівна - завідувач Козятинського відділення екстреної медичної допомоги Філії КУ "ТМО" Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф"" "Хмільницька станція екстреної медичної допомоги"

Кожну станцію ЕМД  представила одна бригада, до складу якої входили два фельдшери та водій. Винятком, як і в попередні роки, стали господарі змагань — станція, на території обслуговування якої проходив чемпіонат. Господарів представляли дві бригади учасників.

Читайте: "Паліативна допомога: порядок надання та організація"  

Крім того, в якості позаконкурсної програми виступали також студенти Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова. Слід відзначити, що студентські команди беруть участь в обласних чемпіонатах від самого їх заснування та гідно конкурують з досвідченими працівниками ЕМД, а, інколи, й встановлюють планку, до якої варто тягнутись решті. Цього року студентська команда стала абсолютним лідером за кількістю балів.

Програма чемпіонату бригад екстерної медичної допомоги

Програма цьогорічних змагань складалась з дев’яти конкурсів. Першого дня бригади змагались у вправності розпізнати невідкладний стан та надати медичну допомогу у п’яти конкурсах, другого та третього дня – ще у чотирьох. Завдання стосувались, зокрема, надання допомоги постраждалим внаслідок ДТП, внаслідок вибуху, падіння з висоти. Не обійшли організатори своєю увагою й гостру серцеву патологію. Традиційними вже стали завдання, пов’язані з відпрацюванням алгоритму невідкладної допомоги в осередку масовою кількістю постраждалих.

Питання власної безпеки медичних працівників були закладені в легенду кожного конкурсного завдання. Учасникам потрібно було діяти в умовах, коли:

  • на місці події біля постраждалого знаходиться агресивний свідок, котрий заважає бригаді надавати медичну допомогу;
  • біля постраждалого виявлена вогнепальна зброя.

За легендою змагань, якщо бригада приймала неправильне рішення та не переймалась власною безпекою, один з її членів ставав жертвою та вибував зі змагань. В цьому випадку ситуація ускладнювалась, оскільки бригада вимушена була працювати в неповному складі.

Традиційно велике значення організатори приділили ролі водія. Він не лише повинен був доставити учасників та апаратуру до місця проведення конкурсу, а й повноцінно працювати з фельдшерами під час проведення реанімаційних заходів, в ході медичного сортування постраждалих внаслідок вибуху, зобов’язаний був виявити навички психолога при роботі зі свідками ДТП та ін. Змагались водії і в умінні зупиняти небезпечну для життя кровотечу у випадку, коли бригади ЕМД немає поруч. Крім того, водії змагались в окремому конкурсі, де їм було запропоновано продемонструвати навички безпечного керування санітарним автомобілем та швидко ліквідувати його несправність в польових умовах.

Другий день змагань розпочався з науково-практичної конференції «Реалізація сучасних підходів в наданні екстреної медичної допомоги». Перша частина конференції була відведена під доповіді з питань:

  • торакальної травми;
  • мінно-вибухової травми;
  • надання допомоги хворим з аритміями на догоспітальному етапі.

Доповідачами були фахівці ВНМУ та Вінницької СЕМД.

Вінницький обласний чемпіонат бригад екстреної медичної допомогиЧитайте: "Информационные технологии в медицине: современные тенденции"  

Майстер-класи з медичного сортування

Другу частина заходів стосувалась майстер-класів на теми медичного сортування та проведення реанімаційних заходів. Автори майстер-класу з реанімації запропонували варіант її проведення максимально наближений до умов роботи бригади ЕМД в районі, коли до складу бригади входить лише фельдшер та водій.

Нововведенням цьогорічного чемпіонату стали майстер-класи, які проводили самі учасники змагань учням місцевих шкіл. Завданням медичних працівників було навчити дітей навичкам першої домедичної допомоги.

Чемпіонат уже став традиційним, оскільки його проводить Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Вінницької області вже втретє. Цьогорічним переможцем стала команда Шаргородського відділення ЕМД, що в складі Жмеринської СЕМД.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Серцево-легенева реанімація: зразок СОП

Керуйтеся рекомендаціями МОЗ, коли проводите серцево-легеневу реанімацію в зоні непрямої загрози та в зоні евакуації. Завантажте зразок СОП та використовуйте його в роботі
15597

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді