Міжнародні фахівці дали оцінку епідеміологічному нагляду в Україні

Темами для детального розгляду епідеміологічному нагляду в Україні стали резистентність до протимікробних препаратів, зоонозні інфекції, поширені, як серед тварин, так і людей, біобезпека та біозахист, імунізація. Про хід дослідження читайте далі

Україна долучилась до добровільного міжнародного аналізу статусу та успіхів країни у досягненні цілей у межах глобальної стратегії безпеки здоров’я. Зовнішня оцінка проводиться в кожній країні принаймні двічі: спочатку з метою визначення базових показників і повторно з метою оцінки досягнутих успіхів. Нині в Україні триває перший етап.

Глобальна стратегія безпеки здоров’я — узгоджений інструмент зовнішньої оцінки, розроблений шляхом співпраці міжнародних організацій У межах місії фахівці оцінять спроможність Української системи охорони здоров’я з реалізації профілактичних заходів. Темами для детального розгляду є резистентність до протимікробних препаратів, зоонозні інфекції, поширені, як серед тварин, так і людей, біобезпека та біозахист, імунізація.

Також розглядаються:

  • національна лабораторна мережа;
  • епідеміологічний нагляд в режимі реального часу;
  • система звітності (інформування);
  • розвиток кадрового потенціалу;
  • заходи з реагування. 

Святослав ПРОТАС, керівник Держсанепідслужби, пояснив, що перевірка і оцінка необхідні, оскільки українська система епідеміологічного нагляду переживає транформацію органів, які задіяні у її функціонуванні. Він зазначив, що хочеться проаналізувати наявну систему і скласти плани на майбутнє.

Роман РОДИНА, заступник директора, завідувач відділу дослідження фізичних та хімічних факторів київського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби повідомив, що наразу існують такі проблеми:

  • відсутність взаємопов’язаної електронної системи реєстрації та обліку інфекційних захворювань у режимі реального часу;
  • нестача кадрових ресурсів;
  • недофінансування;
  • потреба в актуалізації  нормативної бази.

Проте епіднагляд є лише однією із складових глобальної стратегії: показники оцінки базуються на 11 пакетах заходів, які оцінюються за шкалою від 1 до 5 балів (де 1 — що реалізація стратегії не відбулася, а 5 — реалізація мала місце, була проаналізована та апробована, і що країна має значні можливості з точки зору досягнення певного показника). По кожному показнику країна отримує один бал залежно від її поточного рівня спроможностей. Більшість заходів носять описовий і якісний характер, проте деякі потребують документального підтвердження. Документація та відповіді аналізуються експертами.

Місія працюватиме в Україні до кінця тижня. У підсумковому звіті міжнародних експертів будуть відображені бальні результати та описовий аналіз реальних можливостей і проблем країни, які стануть дорожньою картою для вдосконалення системи.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді