Вартість препаратів інсуліну будуть відшкодовувати по всій Україні, починаючи з січня 2016 року

У п’ятницю Міністерство охорони здоров’я України провело прес-конференцію, присвячену Всесвітньому дню боротьби з діабетом, що відзначається 14 листопада. Серед питань зустрічі — пілотний проект реімбурсації препаратів інсуліну і реєстр пацієнтів

У п’ятницю Міністерство охорони здоров’я України провело прес-конференцію «Державне забезпечення хворих на діабет в Україні: стан та перспективи» до Всесвітнього дня боротьби з діабетом, який щорічно відзначається 14 листопада.

Доповідачі зустрічі:

  • Олександра ПАВЛЕНКО, перший заступник Міністра охорони здоров’я України;
  • Тетяна ДУМЕНКО, директор Департаменту раціональної фармакотерапії та супроводження державної формулярної системи Державного експертного центру;
  • Борис МАНЬКОВСЬКИЙ, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «Ендокринологія»;
  • Людмила ПЕТРЕНКО, президент Міжнародної діабетичної асоціації України.

Олександра ПАВЛЕНКО повідомила, що Міністерство охорони здоров’я підготувало усі нормативні акти для запуску системи аптечного відшкодування вартості препаратів інсуліну для хворих на цукровий діабет. Якщо Кабінет Міністрів України узгодить документи до кінця поточного року з січня 2016 року в Україні діятиме проект реімбурсації вартості інсулінових препаратів.

За словами Бориса МАНЬКОВСЬКОГО, майже 200 тисяч громадян України потребують декілька ін’єкцій інсуліну на день. Нова, рецептурна, система має на меті вибір фахівцем оптимальних для пацієнта препаратів, на відміну від централізованих закупівель.

Тетяна ДУМЕНКО підкреслила, що за виписаним рецептом хворий не сплачуватиме жодної копійки при отриманні лікарського засобу в аптеці. Відшкодування включатиме не лише ціну виробника, а й усі націнки, передбачені чинним законодавством, в тому числі ПДВ.

Людмила ПЕТРЕНКО підсумувала, що препарати інсуліну для хворих на діабет — це не питання лікування, а питання життя. «Для профілактики діабету необхідно поширювати інформацію про групи ризику, про перші симптоми, спонукати громадян перевіряти рівень цукру у крові та змінювати режим власного харчування».

На сьогодні імплементацію проекту по реімбурсації препаратів інсуліну розпочато в Полтавській, Чернігівській, Кіровоградській та Вінницькій областях.

Також було зазначено, що на початку 2016 року завершаться роботи зі створення реєстру інсулінозалежних — електронної бази даних, що допоможе уніфікувати усю роботу з ведення пацієнтів, хворих на діабет – від рівня взяття на облік, призначення та виписування рецептів лікарями до рівня зведених статистичних даних в цілому, необхідних для Міністерства охорони здоров’я.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді