Ангіографічного обладнання в лікарнях стане більше – постанова КМУ

Теми:
Кабінет Міністрів прийняв Постанову, згідно з якою буде виділено 150 млн гривень на закупівлю ангіографічного обладнання, необхідного для лікування серцево-судинних захворювань. Дізнайтеся, яке значення це має для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда та прогнозовану ефективність таких заходів.

21 лютого була ухвалена Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання ангіографічного обладнання». Для покращення якості медичної допомоги пацієнтам з діагнозом «інфаркт міокарда» будуть виділені кошти на закупівлю ангіографічного обладнання. З його допомогою  можна робити вкрай необхідну пацієнтам з гострою формою хвороби процедуру стентування.


Коронарне стентування – операція для відновлення коронарних судин за рахунок встановлення «каркасу», який підтримуватиме їх стінки. Процедура вирізняється відносно невисоким рівнем ризику і коротким післяопераційним періодом.


Потребу у такому обладнанні обумовлює те, що сьогодні в Україні надзвичайно поширеними є сердечно-судинні захворювання. Зокрема, інфаркт міокарда діагностують у 40 тисяч пацієнтів. Минулого року невідкладне проведення процедури стентування знадобилося 6 800 пацієнтам, хоча наразі воно необхідно уже 16 тисячам українців. Враховуючи такі масштаби та темпи зростання захворюваності,  закупівля належної кількості ангіографів необхідна вже зараз.

Сьогодні в Україні функціонує 44 реперфузійні центри в 10-ти областях, тоді як в 2017 році їх кількість планують збільшити до 77 і зробити доступними у всіх госпітальних округах. Це дозволить проводити вдвічі більше стентувань (до 11 тисяч), а також  суттєво знизити їх віддаленість  від кожного населено пункту. За гострої потреби  пацієнта потрібно транспортувати до центру не довше, ніж за 2 години. Важливо й те, що згідно з Постановою, допомогу в реперфузійному центрі хворий отримуватиме безкоштовно і цілодобово. 

Читайте більше про роботу над створенням госпітальних округів:

Такі центри будуть розташовуватися  в мед. закладах  інтенсивного лікування другого рівня, тобто тих, в яких згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку створення госпітальних округів» від 30 листопада 2016 р. № 932  медичну допомогу отримують не менше 200 тисяч пацієнтів. 

Ефективність діяльності реперфузійних центрів залежить не лише від наявності обладнання, а й від налагодженої роботи служби екстреної медичної допомоги, яка дбатиме про своєчасне транспортування пацієнта і також потребує додаткового устаткування. Окрім того, досягнення мети багато в чому визначає і робота кардіологічних відділень, де пацієнт буде проходити відновлювальну терапію.Тому подальша робота буде спрямована на налагоджування кожної ланки надання медичної допомоги.

Успішне впровадження роботи реперфузійних центрів в комплексі з очікуваним запуском державної програми «Доступні ліки», яка торкається і ліків від серцево-судинних хвороб, сприятиме скороченню смертності серед пацієнтів з коронарним синдромом.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді