Реімбурсація та програма «Доступні ліки»: старт вже у квітні

Теми:
Сьогодні проблема нестачі коштів на ліки у населення стоїть особливо гостро. Тому Міністерство охорони здоров’я почало впровадження програми «Доступні ліки», яка дозволить знизити вартість медичних засобів. Тож коли вона стартує та як відбуватиметься співпраця з виробниками ліків?

У світі активно впроваджується повне або часткове відшкодування вартості ліків для певних категорій населення, адже практика, що має назву "реімбурсація",  дозволяє забезпечити доступ до якісних ліків за доступною ціною.


В 2014 році подібна програма працювала в Україні не дуже успішно, та МОЗ стверджує, що досвід її впровадження був використаний для розробки програми «Доступні ліки», а недоліки враховані і виправлені.


Сьогодні  реімбурсація ліків поширюється на препарати для лікування цукрового діабету 2-го типу, бронхіальної астми та серцево-судинних захворювань. Тобто, пацієнт, який страждає на одну з трьох перелічених хвороб, може безкоштовно отримати в аптеці ліки з затвердженого МОЗ переліку. Якщо ж він потребує препаратів, які коштують дорожче та не зазначені в  цьому списку для відшкодування, то він вимушений доплатити різницю.

Читайте докладно про те, як працюватиме програма "Доступні ліки" та завантажте зразок рецепту на ці ліки.

Для українського виробника лікарських засобів буде встановлено референтну ціну на 21  діючу речовину (МНН). Залежно від зростання чи зниження їхньої вартості в Польщі, Латвії, Чехії, Словаччині та Угорщині і буде змінюватися референтна ціна в Україні.

Спочатку планувалося, що референтне ціноутворення буде реалізовуватися з 1-го січня 2017 року. Та оскільки розроблення цієї системи має відбуватися спільно з виробниками та дистриб’юторами, були проведені переговори для обговорення прийнятних для всіх умов співпраці. І хоча дехто уже впроваджує практику зниження цін, дуже багато виробників не можуть цього зробити через труднощі, пов’язані з реалізацією залишків уже виготовлених лікарських засобів. У зв'язку з цим  було прийнято рішення про відтермінування початку дії програми до 1 квітня 2017 року. До цього часу буде опублікований перелік лікарських засобів, на які встановлюватиметься референтна ціна.

Для того, щоб і програма реферування цін, і реімбурсація впроваджувалася послідовно та сприяла підвищенню доступності якісних ліків для пацієнтів, яким вкрай важливо мати своєчасний доступ до них, програми стартують одночасно - 1-го квітня 2017 року.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
98477

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів

Скачайте зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів, та дізнайтеся, як визначити основні обов’язки уповноваженої особи
9190

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді