Держсанепідслужба: в Україні триває сезон кліщів

Цьогорічні показники хвороби Лайма в Україні, причиною якої часто є укуси кліщів, перевищують минулорічні майже на 24%. Протягом чотирьох місяців 2016 року вже зареєстровано 140 випадків хвороби.

Таку інформацію оприлюднили на брифінгу «Іксодові кліщі: маленьке створіння — велика небезпека», що відбувся днями за участі представників Держсанепідслужби та Українського центру контролю та моніторингу захворювань МОЗ України.

Аби уникнути укусу кліщів під час прогулянок на природі, дотримуйтеся рекомендацій фахівців Держсанепідслужби:

  • одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла;
  • оглядайте себе та оточуючих на наявність кліщів через кожні 2 години;
  • вдома одразу зніміть одяг, білизну, ретельно їх огляньте, виперіть та випрасуйте;
  • не залишайте одяг, у якому ходили на природу, біля ліжка; витрушування одягу не рятує від кліщів;
  • огляньте на наявність кліщів домашнього улюбленця (якщо його брали на природу);
  • використовуйте засоби, що відлякують кліщів, — репеленти (відповідно до інструкції).

Якщо кліщ вкусив, його потрібно якомога швидше зняти: звернутись до лікарні або за відсутності такої можливості зробити це самостійно.

Під час самостійного видалення кліща важливо видалити його разом з хоботком. Для цього потрібно розхитувати кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща місце присмоктування змастити розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в тілі, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку. За направленнями лікаря у лабораторній мережі Держсанепідслужби проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників іксодового кліщового бореліозу. Ризик зараження на хворобу Лайма (Лайм-бореліоз, іксодовий кліщовий бореліоз), інфекційного захворювання, переносниками якого є іксодові кліщі, залежить від тривалості присмоктування кліща. Якщо кліщ був на тілі менше доби — вірогідність інфікування досить мала, проте після третьої доби наближається до 100%.

Після укусу кліща потрібно слідкувати за самопочуттям та щоденно вимірювати температуру тіла протягом двох тижнів. Якщо з’являються ознаки захворювання: підвищена температура тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу, потрібно негайно звертатись до лікаря-інфекціоніста.

За інформацією Державної санітарно-епідеміологічної служби України

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді