Оприлюднено проект Концепції реформи фінансування системи охорони здоров'я

Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило для громадського обговорення проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції реформи фінансування системи охорони здоров'я України».

Проектом розпорядження Кабмін пропонує затвердити Концепцію реформи фінансування системи охорони здоров'я України (далі — Концепція).

В пояснювальній записці до проекту зазначено, що існуюча система фінансування охорони здоров'я неспроможна захистити громадян від катастрофічних витрат у випадку хвороби. Дослідження 2015 року показали, що тільки 10% респондентів оцінили якість медичної допомоги в Україні як добру — це найнижчий рейтинг у Європі. Тому система охорони здоров'я вимагає негайної модернізації.

В Концепції запропоновано практичні кроки, яких необхідно вжити протягом 2016-2020 років для забезпечення реформи фінансування охорони здоров'я в Україні.

Зокрема, передбачається запровадження державного гарантованого пакету (далі — ДГП) медичних послуг, що розповсюджуватиметься на всіх без винятку громадян держави. ДГП включатиме первинну медичну допомогу, екстрену медичну допомогу, основні види спеціалізованих амбулаторних послуг та планової стаціонарної медичної допомоги за направленням, а також чітко визначений перелік лікарських засобів. Послуги, що не входять до ДГП передбачають спів-оплату чи повну оплату отримувачем такої послуги, а пільгові категорії громадян звільняються від такої спів-оплати чи оплати. До надання ДГП допущені постачальники всіх форм власності.

Також Концепцією передбачено: створення єдиного національного замовника — незалежної інституції з регіональними підрозділами; впровадження нових механізмів оплати медичної допомоги; реорганізацію та спрощення структури переліку бюджетних програм.

Проект Концепції реформи фінансування системи охорони здоров'я України

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді