В Україні спрощено доступ до наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів засобів

Новою постановою Кабінету Міністрів України значно спрощена процедура використання та виписування рецептів деяких лікарських засобів. На думку експертів, це ще один крок до рівного та справедливого доступу громадян до якісних медичних послуг.

13 травня 2013 року Кабінетом Міністрів України була прийнята нова постанова «Про затвердження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів в закладах охорони здоров’я» за № 333. Відтепер процедура використання деяких лікарських засобів та виписування рецептів є дещо спрощена.

Зокрема, постановою передбачено, що рішення щодо призначення необхідного знеболювального засобу та збільшення дозування може приймати один лікар, а не комісія; пацієнт має право зберігати вдома 15-денний запас опіоїдних анальгетиків — знеболювальних препаратів, що полегшують страждання невиліковно хворих пацієнтів; значно спрощені процедури видачі наркотичних засобів тощо.

На думку експертів, результатом впровадження нових правил використання та відпуску знеболювальних ліків є створення необхідних умов для забезпечення рівного та справедливого доступу громадян до якісних медичних послуг. Це ще один крок до встановлення загальноєвропейських  правил обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50554

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3453

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6848

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді