Протягом останніх шести років значно зменшився показник захворюваності на туберкульоз

В Україні немає ознак загальної епідемії туберкульозу. Про це заявила радник Міністра охорони здоров’я України, головний позаштатний фтизіатр департаменту охорони здоров’я Донецької обласної державної адміністрації Ганна КОВАЛЬОВА.

В Україні немає ознак загальної епідемії туберкульозу. Про це заявила  радник Міністра охорони здоров’я України, головний позаштатний фтизіатр департаменту охорони здоров’я Донецької обласної державної адміністрації Ганна КОВАЛЬОВА.

За словами радника Міністра охорони здоров’я України, в міжнародній практиці застосовують чотири критерії визначення епідемії туберкульозу:

  • - Ураженість активним туберкульозом більше 1% населення
  • - Кратний приріст захворюваності за кратний проміжок часу
  • - Ризик інфікування більше 1%
  • - Ураженість активним туберкульозом в окремих групах ризику понад 5%

В Україні станом на 1 січня 2013 року показник ураженості активним туберкульозом, за даними державно-галузевої звітності, складає 0,14% (за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) 0,25%). Протягом останніх шести років відбувається зменшення чисельності хворих на туберкульоз.  Показник ризику інфікування для України складає 0,45%, а з урахуванням недовиявлення (14% для України, за даними ВООЗ) — цей ризик складає максимум 0,6%. Таким чином, показник ризику інфікування в Україні не сягає одного відсотку, пояснила Ганна Ковальова, і є рубіжним між середнім та високим рівнем захворюваності на туберкульоз.

Найближчим часом в Україні очікується впровадження Єдиної національної системи моніторингу і оцінки заходів загальнодержавної програми протидії туберкульозу, яка дозволить аргументовано реагувати на не завжди справедливу критику та поширену у суспільстві думку щодо критичної ситуації з туберкульозом в Україні.

В Україні вже було приведено у відповідність з міжнародними стандартами Національний клінічний протокол, у стадії запровадження знаходиться Державний реєстр хворих на туберкульоз.

Можна сказати, що Міністерство охорони здоров’я взяло чіткий курс на подолання проблеми захворюваності на туберкульоз в країні.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді