В Україні вводиться маркування лікарських засобів

Вчора, 4 липня, відбулась публічна апробація автоматизованої системи обігу лікарських засобів. Така система дозволить усунути проблему фальсифікації ліків.

Задля усунення проблеми фальсифікації лікарських засобів, унеможливлення потрапляння їх у легальну мережу постачання в Україні планують ввести автоматизовану систему обігу лікарських засобів. Публічна апробація такої системи відбулась вчора, 4 липня, у Державній службі України з лікарських засобів (Держлікслужбі).

Система передбачає нанесення на упаковку кожного лікарського засобу унікального двовимірного коду стандарту GS1 ECC200. Унікальне маркування ліків дозволить  відстежити та ідентифікувати походження препарату.

Таку систему вирішення проблеми фальсифікації ліків Україна запроваджує паралельно з Європейським Союзом (ЄС). Так само, як і ЄС, Україна планує реалізувати автоматизований обіг лікарських засобів до 2017 року. У Європейському Союзі з січня 2013 року вже діє відповідна директива, за якою виробник зобов’язаний промаркувати унікальним кодом усі рецептурні лікарські засоби.

Автоматизована система обігу лікарських засобів в Україні розробляється та впроваджується Держлікслужбою України, яка тісно співпрацює з Європейським Директоратом з якості лікарських засобів та охорони здоров’я Ради Європи (EDQM) відповідно до Меморандуму про співпрацю.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді