Лікарів зобов'яжуть зберігати таємницю про учасників медико-біологічних експериментів

Депутат Верховної Ради України пропонує внести зміни до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», що забезпечать дотримання лікарської таємниці учасникам медико-біологічних експериментів.

На сьогодні ст. 45 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» передбачено можливість збереження лікарської таємниці при проведенні медико-біологічних експериментів тільки в необхідних випадках. Така конструкція є некоректною, оскільки створюється враження, що лікарська таємниця має зберігатися тільки в необхідних випадках. До того ж, перелік таких випадків у законодавстві не визначено, зазначає в пояснювальній записці до проекту № 3058 Тетяна СЛЮЗ.

Виправити таку ситуацію депутат пропонує встановивши, що застосування медико-біологічних експериментів на людях допускається із суспільно корисною метою за умови їх наукової обгрунтованості, переваги можливого успіху над ризиком спричинення тяжких наслідків для здоров'я або життя, гласності застосування експерименту, повної інформованості і обов'язкової письмової згоди повнолітньої дієздатної фізичної особи, яка підлягає експерименту, а також за умови обов'язкового збереження лікарської таємниці.

Також встановлюються такі умови розкриття інформації про проведення медико-біологічних експериментів:

а) погіршення стану здоров'я учасника експерименту з метою інформування родичів, опікунів та піклувальників, органів опіки та піклування;

б) інформування працівників органів попереднього розслідування, прокурора і суду за запитом у зв'язку з проведенням розслідування або судовим розглядом.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді