В Україні може збільшитись кількість обов’язкових щеплень

Заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр ТОЛСТАНОВ повідомив про майбутні зміни у Національному календарі щеплень.

У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) планують збільшити кількість обов’язкових щеплень. Про це повідомив заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр ТОЛСТАНОВ під час наради робочої групи з перегляду Національного календаря щеплень (далі — Календар), що відбулось у цей вівторок.

Робочою групою розглядається можливість внесення до Національного календаря щеплень деяких змін. Зокрема, за рекомендацією ВООЗ планується збільшення кількості обов’язкових щеплень. До Календаря планують внести:

  • пневмококову вакцину, яку використовують фактично всі розвинені країни світу від пневмонії;
  • менінгококову вакцину, що може забезпечити зниження захворювань в структурі менінгітів на 50%;
  • вакцину проти папіломовірусу, що має суттєво вплинути на кількість захворювань на рак шийки матки.

Проте ще невідомо, чи стануть ці щеплення обов'язковими, чи будуть рекомендованими. Це питання буде вирішено робочою групою після додаткових дискусій.

Окрім цього, спеціалістами була обговорена можливість змін термінів та інтервалів вже існуючих в Україні щеплень, а саме:  проти гепатиту В, для профілактики дифтерії, кашлюку, правця, для профілактики поліеміліту.

Узагальнені пропозиції для остаточного внесення змін в Національний календар щеплень робоча група має надати до початку вересня цього року.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді