Чи мають лікарі засвідчувати власним підписом діагнози, результати обстежень та лікування?

До Верховної Ради був поданий законопроект, що має на меті зобов’язати лікарів засвідчувати власним підписом і особистою печаткою документовані результати обстежень, встановлений діагноз, перелік призначених лікарських засобів тощо.

На сьогодні не існує механізму підтвердження відповідальності лікарів за неналежне здійснення своєї професійної діяльності. Про це зазначає народний депутат Тетяна СЛЮЗ у пояснювальній записці до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (щодо покращення якості надання медичних послуг) № 3064, зареєстрованого у Верховні Раді від 09.08.2013.

Головна мета законопроекту — це законодавче удосконалення документального оформлення встановленого діагнозу та надання медичної допомоги. Зокрема, пропонується, що лікар обов’язково має засвідчити власним підписом і особистою печаткою документовані результати обстежень, встановлений діагноз, перелік призначених лікарських засобів і встановлені результати лікування.

Також Закон може поповнитися новою статтею 44-1 «Лабораторні дослідження» згідно з якою лабораторні дослідження проводяться з метою виявлення причин захворювання та застосування ефективних методів лікування. Документальні підтвердження лабораторних обстежень оформляються на бланках відповідних установ із зазначенням посади та ПІБ медичних працівників, їх проводили, а також засвідчуються печатками цих установ.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді