Чи будуть внесені зміни до закону «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині»?

На сьогодні в Україні проводиться близько 70-80 трансплантацій нирки на рік, 12-15 трансплантацій печінки, а пересадка серця за 20 років була виконана лише восьми пацієнтам.

4 листопада 2013 року у Міністерстві охорони здоров’я України відбувся брифінг з нагоди десятої річниці від дня першої успішної пересадки серця в Україні. У події взяли участь заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр ТОЛСТАНОВ, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Хірургія серця і магістральних судин» МОЗ України, директор Київського міського центру серця Борис ТОДУРОВ та Едуард СОКОЛОВ — пацієнт, який десять років живе з пересадженим серцем.

Варто зауважити, що подібні заходи, зокрема круглі столи з питань розвитку та реформування трансплантаційної служби України, ініційовані з метою внесення змін до Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині» й формування концепції розвитку трансплантаційної служби України.

Під час брифінгу Олександр ТОЛСТАНОВ зазначив, що у кожному регіоні України було проведено масштабну роботу щодо визначення думки населення з питань трансплантології. Зокрема були проведені опитування та трансльовано ряд телевізійних програм.

Окрім цього заступник Міністра охорони здоров’я України зауважив, що однією з головних проблем є відсутність юридичного та правового забезпечення трансплантології.

На сьогодні в Україні проводиться близько 70-80 трансплантацій нирки на рік, 12-15 трансплантацій печінки, а пересадка серця за 20 років була виконана лише восьми пацієнтам. Водночас потреба в трансплантації органів громадянам України на сьогодні становить 2 000 пересадок нирки на рік, 1 500 пересадок печінки та близько 1000 пацієнтів щороку потребують трансплантації серця.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді