Реалізація європейської стратегії ВООЗ «Здоров’я ― 2020» допоможе створити стійку систему охорони здоров’я в Україні

Нова європейська політика «Здоров'я ― 2020» орієнтує країни Європейського регіону ВООЗ на конкретні дії у відповідь на нові виклики і загрози громадському здоров'ю шляхом створення та реалізації гнучкої інноваційної політики, яка забезпечує зниження системних ризиків інфекційних і хронічних неінфекційних захворювань, поліпшення здоров'я населення.

За інформацією прес-служби Міністерства охорони здоров’я України, міністр охорони здоров’я України Раїса БОГАТИРЬОВА виступила з промовою на конференції «Сталі системи охорони здоров’я для всеохоплюючого росту в Європі», яка 19-20 листопада відбувалась у Вільнюсі в рамках головування Литовської Республіки в Раді Європейського Союзу.

Зокрема, вона зазначила, що нова європейська політика «Здоров'я ― 2020» орієнтує країни Європейського регіону ВООЗ на конкретні дії у відповідь на нові виклики і загрози громадському здоров'ю шляхом створення та реалізації гнучкої інноваційної політики, яка забезпечує зниження системних ризиків інфекційних і хронічних неінфекційних захворювань, поліпшення здоров'я населення. «Ми вважаємо, що шляхом реалізації такої політики ми зможемо створити стійку систему охорони здоров'я в Україні», ― зауважила міністр.

«У відповідності до основних положень стратегії ВООЗ «Здоров'я для всіх», політики «Здоров'я ― 2020», Талліннської хартії, рекомендацій та ключових засад інших програмних і стратегічних документів, в Україні була розроблена загальнодержавна програма «Здоров'я ― 2020: український вимір», прийнята урядом у вересні 2013 року», ― повідомила Раїса БОГАТИРЬОВА.

Метою Програми, за словами міністра охорони здоров’я України, є збереження та зміцнення здоров'я, профілактика і зниження захворюваності, інвалідності та смертності населення, підвищення якості й ефективності надання медичної допомоги, забезпечення соціальної справедливості та захисту прав громадян на охорону здоров'я.

Заходи Програми охоплюють близько двох десятків підпрограм, які протягом строку виконання передбачається затверджувати відповідними розпорядчими документами. Зокрема, це стосується підпрограм з ліквідації епідемій туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, з профілактики та боротьби з хворобами системи кровообігу, онкологічних, ендокринних захворювань, психічних розладів, а також хронічних обструктивних захворювань легень, професійних патологій, травматизму тощо.

Наприкінці виступу Раїса БОГАТИРЬОВА подякувала всім європейським колегам за плідну співпрацю, а господарям заходу ― за надану можливість оцінити литовські здобутки в галузі охорони здоров'я.

У рамках візиту до Литовської Республіки міністр охорони здоров’я України Раїса БОГАТИРЬОВА відвідала Республіканську лікарню Вільнюського університету Сантарішкіс, ознайомилась з роботою поліклініки «Центро-Поліклініка» та Центром громадського здоров’я в місті Тракай, провела зустріч з керівництвом Вільнюської медичної колегії.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді