Пацієнт зможе самостійно обирати лікарські засоби

Міністерство охорони здоров’я України розробило зміни у процедурі виписування рецептів на лікарські засоби. Ліки виписуватимуться не за торговою назвою конкретного виробника, а за міжнародною непатентованою назвою.

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) розпочне виписку рецептів за міжнародними незапатентованими назвами. Така інформація з’явилась на офіційному сайті Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва (Держпідприємництва).

На сьогодні чинні Правила, що затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень» від 19.07.2013 № 360.

Чинні Правила передбачають виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби виключно із застосуванням торгових назв ліків. Тобто лікарі мали право призначати хворим лікарські засоби від конкретного виробника.

Задля вирішення цієї проблеми Міністерство охорони здоров’я України розробило відповідні зміни у процедурі виписування рецептів на лікарські засоби: ліки виписуватимуться не за торговою назвою конкретного виробника, а за міжнародною непатентованою назвою, таким чином, пацієнт матиме змогу самостійно визначитися щодо вартості ліків різних виробників виходячи з його бюджету.

Аналогічно вирішено проблему виписування лікарських засобів через вимоги-замовлення лікувально-профілактичних закладів або науково-дослідних установ з аптек та аптечних складів для забезпечення лікувально-діагностичного процесу чи проведення наукових досліджень.

Варто зазначити, що таке нововведення стосується не всіх лікарських засобів. МОЗ розробив вичерпний перелік виключень виписування рецептів за торговою назвою:

  • якщо лікарський засіб не має міжнародної непатентованої назви, відноситься до подібних біологічних лікарських засобів (біосимілярів);
  • відпускається на пільгових умовах чи безкоштовно;
  • підлягає предметно-кількісному обліку.

Запропонований проект наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» вже погоджений Держпідприємництвом. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8656

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді