Наказ Міністерства охорони здоров’я України: як захистити медичний персонал від зараження ВІЛ-інфекцією при виконанні професійних обов’язків

Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження нормативно-правових актів щодо захисту від зараження ВІЛ-інфекцією при виконанні професійних обов’язків» від 05.11.2013 № 955

20 листопада 2013 року Міністерство Юстиції України за № 1978/24510 зареєструвало наказ МОЗ України «Про затвердження нормативно-правових актів щодо захисту від зараження ВІЛ-інфекцією при виконанні професійних обов’язків» від 05.11.2013 № 955 (далі — Наказ)

По-перше, Наказ затверджує Перелік та нормативи застосування засобів індивідуального захисту працівниками, які проводять діагностичні дослідження на ВІЛ-інфекцію, надають медичну допомогу та соціальні послуги людям, які живуть з ВІЛ, або контактують з кров’ю чи біологічними матеріалами людини, забрудненими ними інструментарієм, обладнанням чи предметами.

Ці Перелік та нормативи є обов’язковими для закладів охорони здоров’я всіх форм власності, медичний персонал яких проводить діагностичні дослідження на ВІЛ-інфекцію, надає медичну допомогу та соціальні послуги людям, які живуть з ВІЛ, або контактує з кров’ю чи біологічними матеріалами людини, забрудненими ними інструментарієм, обладнанням чи предметами.

По-друге, наказом затверджено Типова інструкція щодо порядку використання засобів індивідуального захисту працівниками, які проводять діагностичні дослідження на ВІЛ-інфекцію, надають медичну допомогу та соціальні послуги людям, які живуть з ВІЛ, або контактують з кров’ю чи біологічними матеріалами людини, забрудненими ними інструментарієм, обладнанням чи предметами.

Зокрема, у Типовій інструкції зазначено, які запобіжні заходи мають використовувати медичні працівники, задля захисту від зараження ВІЛ-інфекцією при виконанні професійних обов’язків.

Також, Наказ затверджує Порядок проведення екстреної постконтактної профілактики ВІЛ-інфекції у працівників при виконанні професійних обов’язків. Тут йдеться мова про порядок надання першої допомоги, обстеження  та оцінку ризику інфікування ВІЛ, призначення та проведення медикаментозної постконтактної профілактики (МПКП) тощо.

Окремо, документ доповнено Інформованою згодою на використання результатів тестування на ВІЛ для призначення медикаментозної постконтактної профілактики.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді