Концепція інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні»

Система стане основою для створення системи автоматизованого збору, збереження, оброблення та передачі даних про епідемії ВІЛ-інфекції.

В Україні розроблено та затверджено Концепцію інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні», яка стане основою для створення системи автоматизованого збору, збереження, оброблення та передачі даних про епідемії ВІЛ-інфекції. Це регламентується наказом Держслужби України соцзахворювань «Про затвердження концепції інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні» від 19.11.2013 № 89.

Система забезпечуватиме інформаційний супровід заходів протидії епідемії. Основні функції інформаційної системи: збір та зберігання даних, їх адаптування та оновлення, а також статистичний, аналітичний та математичний аналіз, поширення інформації, створення електронних версій документів, таких як: картки пацієнтів, облікові журнали, статистичні звіти, акти інвентаризації тощо.

Формування даних відбуватиметься відповідно до існуючих звітно-облікових форм, які застосовуються фахівцями у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу. Базовою одиницею обліку даних у реєстрі ВІЛ-інфікованих осіб є облікова картка пацієнта, підставою для створення якої є підтвердження діагнозу ВІЛ-інфекції.

Управління інформацією здійснюватиметься на трьох рівнях: національному, регіональному та локальному. Тому організаційною основою системи стане залучення усіх рівнів управління та надання медичної допомоги. Залежно від рівня опрацювання та використання інформації в системі розрізнятимуть персональні, персоніфіковані, знеособлені та не персональні дані.

На певному етапі відбуватиметься знеособлення персональної інформації задля забезпечення принципів нерозголошення діагнозу ВІЛ-інфекції у людини. Тому кожному пацієнту система призначатиме ідентифікатор – унікальний код, який є технологічною основою для знеособлення даних. Цей код передбачає ідентифікацію особи лише фахівцями того закладу, який є розпорядником відповідних даних, тобто фахівці якого встановлювали діагноз та забезпечують відповідне лікування пацієнта.

Впровадження інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні» забезпечуватиме Держслужба України соцзахворювань із залученням фахівців ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України».

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді