У Міністерстві охорони здоров’я України відбувся брифінг на тему «Медична реформа в Україні: що досягнуто і що далі?»

У цілому по Україні вже створено 662 центри первинної медико-санітарної допомоги, що складає 85% від запланованих у 2013 році.

Сьогодні, 10 січня, у Міністерстві охорони здоров’я України (МОЗ) відбувся брифінг на тему «Медична реформа в Україні: що досягнуто і що далі?».  У події взяли участь представники редакцій журналів «Управління закладом охорони здоров’я» та «Довідник головної медичної сестри».

Під час брифінгу начальник Управління реформ медичної допомоги Костянтин НАДУТИЙ зазначив,що  в державі триває глибинна трансформація системи охорони здоров’я. У цілому по Україні вже створено 662 центри первинної медико-санітарної допомоги, що складає 85% від запланованих у 2013 році. За 11 місяців минулого року кількість амбулаторій зросла на 778 одиниць, з них – 558 амбулаторій у містах та 220 у сільській місцевості. Нині в нашій державі функціонує 5 695 амбулаторій.

Починаючи з 2012 року, медичним працівникам, які надають первинну медичну допомогу, у пілотних регіонах нараховуються стимулюючі надбавки за обсяг та якість виконаної роботи. Окрім цього, Костянтин НАДУТИЙ зазначив, що вперше в історії країни кількість сімейних лікарів, які працюють у закладах охорони здоров’я первинної ланки, склала понад 10 тисяч осіб.

Також, мова йшла про те, що на території України на сьогодні функціонує 875 пунктів постійного базування та 247 пунктів тимчасового базування підрозділів системи екстреної медичної допомоги, їх кількість постійно збільшується. Це дозволяє виконувати норматив прибуттю бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги до пацієнта у містах на 90%, поза містом на 91-92% (норматив у місті — до 10 хвилин, поза містом – до 20 хвилин).

Начальник Управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення Альона ТЕРЕЩЕНКО, повідомила, що на сьогодні показник материнських втрат сягає 11,6 на 100 тисяч народжених живими проти 13,1 за аналогічний період 2012 року, проти 14,7 на 100 тисяч народжених живими за аналогічний період 2011 року. Іншими словами можна стверджувати про зниження показника материнських втрат від початку реформи медичного обслуговування на 21%.

Протягом 2011–2013 років було напрацьовано низку нормативно-правових актів, зокрема, Національне керівництво з регіоналізації перинатальної допомоги, табелі оснащення перинатальних центрів ІІІ та ІІ рівня тощо. «Також змінено підходи з кадрового забезпечення перинатальної допомоги, санітарні норми та правила тощо.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді