Кабінет Міністрів України пропонує ввести ліцензування лікарської діяльності

Необхідність ліцензування професійної діяльності лікарів зумовлена необхідністю встановлення чітких підстав набуття, припинення, або обмеження права здійснювати медичну діяльність на території України.

Кабінет Міністрів України (Кабмін) пропонує Верховній Раді (ВР) ввести ліцензування лікарської діяльності в Україні. Текст відповідного проекту закону «Про заклади охорони здоров’я та медичне обслуговування» № 3850 розміщений на офіційному сайті ВР.

«Проект закону також  спрямований на підвищення ефективності роботи та вдосконалення професійного рівня лікарів шляхом запровадження ліцензування професійної діяльності лікарів. Необхідність ліцензування професійної діяльності лікарів зумовлена світовим досвідом та реальними потребами, що склались в системі охорони здоров’я, зокрема, необхідністю встановлення чітких підстав набуття, припинення, або обмеження права здійснювати медичну діяльність на території України особам з медичною освітою, що в свою чергу підвищить відповідальність, професійний рівень медичних працівників та захист безпеки пацієнтів», — йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

В законопроекті наведена класифікація закладів охорони здоров’я залежно від форми власності, організаційно-правової форми та виду медичної допомоги, що надається закладом.

Законопроектом визначається ряд понять, зокрема «суб’єкти господарювання у сфері охорони здоров’я», «акредитація», «сертифікація у сфері охорони здоров’я», «медична послуга» та інші.

Визначено основні підходи щодо планування мережі державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Окремою статтею визначено фінансове забезпечення закладів охорони здоров’я, якою передбачається перехід від утримання державних та комунальних закладів охорони здоров'я до оплати наданих ними послуг за договорами про медичне обслуговування населення. Втілення ринкових механізмів у державну систему охорони здоров'я робить її більш ефективною та економічною і, як наслідок, сприятиме зміцненню державної системи охорони здоров'я та збереженню уособлених у ній соціальних цінностей.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді