Порядок формування ФОП лікарів загальної практики та встановлення надбавок

Порядок визначає механізм формування фонду оплати праці лікарів загальної практики — сімейних лікарів, лікарів-педіатрів дільничних, лікарів-терапевтів дільничних, лікарів інших спеціальностей тощо.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2013 № 977 затверджено Порядок формування фонду оплати праці медичних працівників, що надають первинну медичну допомогу.

Порядок визначає механізм формування фонду оплати праці лікарів загальної практики — сімейних лікарів, лікарів-педіатрів дільничних, лікарів-терапевтів дільничних, лікарів інших спеціальностей, молодших спеціалістів з медичною освітою, у тому числі фельдшерів, що працюють разом із зазначеними лікарями та обслуговують прикріплене до закладів охорони здоров'я населення, та інших категорій медичних працівників, що надають первинну медичну допомогу.

Уряд установив, що дія Порядку встановлення надбавок за обсяг та якість виконаної роботи медичним працівникам закладів охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу, поширюється на медичних працівників, які надають первинну медичну допомогу у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві — починається з 1 лютого 2014 року, в інших областях, АР Крим та м. Севастополі — з 1 жовтня 2014 року.

Фонд оплати праці лікарів загальної практики розраховується, виходячи з чисельності прикріпленого населення та нормативів навантаження на лікарів і медичних сестер. Розміри надбавок за обсяг та якість виконаної роботи змінюються одночасно з підвищенням посадового окладу та нараховуються щомісяця залежно від результатів роботи за попередній місяць та встановлюються до посадового окладу з урахуванням підвищень.

Цією ж постановою затверджено Порядок встановлення надбавок за обсяг та якість виконаної роботи медичним працівникам закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу. Розмір надбавки залежить від кількості прикріпленого для обслуговування населення.

У Порядку наведені показники якості, а також формули для розрахунку розміру зазначеної надбавки; нормативу оплати праці лікаря (сестри медичної) з урахуванням фактичної чисельності прикріпленого населення;  надбавки за обсяг виконаної роботи лікаря (сестри медичної), що коригується з урахуванням коефіцієнтів віково-статевої структури прикріпленого населення; надбавки за якість виконаної роботи лікарів (сестер медичних).

Для оплати праці інших категорій медичних працівників, що надають первинну медичну допомогу, які не зазначені вище, кошти передбачаються в обсягах, що розраховуються згідно з постановою КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298.

Відповідно втратили чинність такі постанови КМУ:

  • «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я, що є учасниками пілотного проекту з реформування системи охорони здоров’я» від 05.03.2012 № 209;
  • «Деякі питання оплати праці медичних працівників, що надають первинну медичну допомогу та є учасниками пілотного проекту з реформування системи охорони здоров’я» від 20.05.2013 № 395

 Постанова набирає чинності з 1 лютого 2014 року.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді