Затверджено форми документів про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я

Алгоритм дій працівників закладу охорони здоров’я, у якому виявлена дитина, покинута матір’ю (батьком), іншими родичами або її законним представником.

Міністерство охорони здоров’я України наказом від 17.12.2013 № 1095/1239 затвердило форми документів про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовилися забрати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи знайдену дитину та Інструкції про порядок їх заповнення (далі — Наказ № 1095/1239).  

Так, згідно з інструкцією, Акт закладу охорони здоров’я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я складається працівниками закладу охорони здоров’я, у якому виявлена дитина, покинута матір’ю (батьком), іншими родичами або її законним представником, у присутності працівника органу внутрішніх справ та представника служби у справах дітей за місцезнаходженням закладу охорони здоров’я. Про виявлення такої дитини керівник негайно повідомляє територіальний орган внутрішніх справ та територіальну службу у справах дітей.  Акт складається у трьох примірниках, підписується працівниками закладу охорони здоров’я, якими складено документ та працівниками органу внутрішніх справ та служби у справах дітей. Документ засвідчується печатками. Подальше влаштування дитини здійснюється відповідно до законодавства органом опіки та піклування за місцезнаходженням закладу охорони здоров’я, у якому дитину покинуто, про що приймається відповідне рішення, тому в Акті зазначається лише установа, де дитина тимчасово перебуватиме до прийняття такого рішення.

Також Наказом № 1095/1239 затверджено:

  • Форму Акта органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров'я про підкинуту чи знайдену дитину та її доставку, який складається службовою особою органу внутрішніх справ за місцем виявлення дитини в присутності медичного працівника закладу охорони здоров'я, який викликається на вимогу службової особи органу внутрішніх справ.
  • Форму Заяви батьків (матері або батька), інших родичів або законного представника про відмову забрати дитину з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров’я, яка заповнюється матір’ю або батьком, іншими родичами або законним представником дитини, яку вони відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров'я (за згодою матері дитини).
  • Форму Акта закладу охорони здоров’я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров’я складається працівниками закладу охорони здоров’я, у якому виявлена дитина, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров’я, у присутності працівника органу внутрішніх справ, представника служби у справах дітей та працівника центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за місцезнаходженням закладу охорони здоров’я.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді