З першого березня подешевшала закупівля ліків для хворих на цукровий діабет

Відтак, з 1 березня поточного року в Україні було введено в обіг препарати інсулінів, що закуплені по референтним цінам.

Таке нововведення було закріплено постановою Кабінету Міністрів України (КМУ) «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну» від 14.08.2013 № 732, розробленого Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ) за участю Держпідприємництва, Держлікслужби, фармацевтичних асоціацій та представника Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні.

Документом встановлено, що закупівельна ціна на інсулін не може перевищувати граничний рівень оптово-відпускних цін на такі препарати. Граничний рівень розраховується на основі порівняльних цін на аналогічні препарати в Болгарії, Молдові, Польщі, Словацькій Республіці та Чехії. Якщо відповідний препарат не представлений на ринку в цих країнах, порівняльна (референтна) ціна формується з урахуванням цін на такі препарати, встановлених в Латвії, Угорщині та Сербії.

Граничний рівень цін нещодавно був закріплений наказом МОЗ «Про затвердження граничних рівнів оптово-відпускних цін на препарати інсуліну» від 30.01.2014 № 89.

Відтак, з 1 березня поточного року в Україні було введено в обіг препарати інсулінів, що закуплені по референтним цінам.

Нагадаємо, що раніше закупівля препаратів інсуліну здійснювалася за цінами значно вищими у порівнянні з рівнем цін на ці ж препарати в інших подібних до України державах. У зв’язку з цим виникла нагальна потреба приведення цін на інсуліни в Україні до європейського рівня.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді