У Міністерстві охорони здоров’я України обговорили проблеми вітчизняної фармацевтичної галузі

Головними питаннями наради стали запровадження ПДВ на лікарські засоби та оновлення Закону України «Про лікарські засоби».

4 квітня 2014 року у Кабінеті Міністрів України відбулась нарада, присвячена проблемним питанням вітчизняної фармацевтичної галузі.

Головною темою наради стало питання запровадження ПДВ на лікарські засоби за ставкою 7%.  Під час наради було наголошено, що фармацевти готові тимчасово «заморозити» ціни на ліки першої необхідності, адже доступність, якість та безперебійність постачання лікарських засобів мають бути гарантовані будь-якою ціною. Про це зауважив Віце-прем’єр-міністр України Олександр СИЧ.

Окремо мова йшла про доопрацювання Закону України «Про лікарські засоби», прообразом якого візьмуть європейське законодавство у фармацевтичній галузі. Міністр охорони здоров’я України Олег МУСІЙ зазначив, що з цього тижня буде створена робоча група Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) з опрацювання нового закону «Про лікарські засоби», який на 80-90% буде базуватися на відповідному Європейському законі — Директиві 2001/83/ЕС.

У питанні ж щодо ПДВ на лікарські засоби позиція МОЗ України залишається сталою: норма 7% ПДВ за першим ввезенням (на митну територію України) або першим відпуском з українського заводу має бути введена з 1 січня 2015 р. У випадку ж неможливості такого відтермінування, щонайменший період введення цієї податкової новації має становити, відповідно до чинного українського податкового законодавства, півроку: коротший період є неприйнятним.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді