У Міністерстві охорони здоров’я України розглянули можливі варіанти зниження цін на лікарські засоби

Зокрема розгадається варіант введення референтного ціноутворення на ліки та укладання контрактів із безпосередньо виробниками лікарських засобів.

Проблема різкого підвищення цін на лікарські засоби є надзвичайно актуальною. Адже через податкове навантаження та девальвацію національної валюти український фармацевтичний ринок дестабілізувався. Саме про це йшла мова під час зустрічі Міністра охорони здоров’я України Олега МУСІЯ з провідними фармацевтичними виробниками та пацієнтськими організаціями.

Одним із варіантів виходу з «фармацевтичної кризи» Міністр охорони здоров’я назвав введення із липня 2014 року референтного ціноутворення на ліки, що відпускаються за рецептами.

Також Міністр запропонував фармвиробникам розглянути можливість застосування механізму донації, коли частину продукції учасники тендеру надають як благодійну допомогу. Але перед цим, на його переконання, необхідно чітко опрацювати правові засади застосування цього механізму при держзакупівлях.

Окремо Олег МУСІЙ зазначив, що з 2015 року планується переорієнтація державних закупівель  на укладання довгострокових контрактів саме з виробниками лікарських засобів, а не з дистриб’юторами. На думку Міністра охорони здоров’я України такий крок допоможе зекономити близько 7% вартості, які дистриб’ютори витрачають на своє утримання.

Зі свого боку 66 пацієнтських та громадських організацій запропонували свої рецепти здешевлення ліків, що закуповуються за державний кошт:

  • фіксація ціни лікарських засобів на рівні 2013 року;
  • благодійна допомога;
  • безкоштовна поставка ліків для потреб пацієнтів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді