У Міністерстві охорони здоров’я України обговорили питання виявлення у пацієнтів вірусних гепатитів

За статистичними даними близько 40% пацієнтів з ВГС потрапляють до спеціаліста вже з термінальною стадією захворювання, коли допомогти їм вже і важче, і лікування коштує значно дорожче.

У Міністерстві охорони здоров’я України (МОЗ) відбулась відеоконференція, присвячена питанням профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів. У заході взяли участь лікарі первинної (сімейні лікарі) та вторинної (інфекціоністи) ланок майже з усіх регіонів України.

Головна увага була зосереджена на тому, що ланка первинної медичної допомоги надзвичайно важлива для якісного надання допомоги пацієнтам з вірусними гепатитами. Мова йшла про те, що саме сімейний лікар першим оглядає пацієнта, а отже важливо, що б лікар первинної ланки зміг вчасно виявити захворювання.

За словами головного позаштатного спеціаліста МОЗ за спеціальністю «Інфекційні хвороби» Ольги ГОЛУБОВСЬКОЇ, значна кількість пацієнтів запускають хворобу до стадій, коли її вже не можна вилікувати. За статистичними даними близько 40% пацієнтів з ВГС потрапляють до спеціаліста вже з термінальною стадією захворювання, коли допомогти їм вже і важче, і лікування коштує значно дорожче.

Під час відеоконференції директор ВГО «Зупинимо гепатит» Дмитро КОВАЛЬ наголосив, що для ефективної реалізації програми боротьби з гепатитами в Україні потрібна допомога і злагоджена робота лікарів усіх рівнів. «На первинному рівні — це виявлення, формування заявки регіонів на вторинному», зазначив фахівець. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді