На Львівщині обговорили концепцію децентралізації системи надання психіатричної допомоги

Концепція відповідає основним принципам міжнародних стандартів лікування осіб, які страждають на психічні розлади та створює умови для розвитку інтегрованої системи надання психіатричної допомоги у мультидисциплінарних командах.

На Львівщині відбувся 5-й щорічний проект «Партнерство в охороні психічного здоров’я», що реалізовувався за підтримки Федерального Міністерства охорони здоров’я ФРН та Німецько-Польського товариства психічного здоров’я у партнерстві з Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ).

За час реалізації проекту сторонами досягнуто широкого консенсусу стосовно концепції децентралізації системи надання психіатричної допомоги в напрямку створення амбулаторних та стаціонарних осередків лікування як філіалів головних психіатричних установ у периферійних районах Львівської області та у Львові.

Ця концепція відповідає основним принципам міжнародних стандартів лікування осіб, які страждають на психічні розлади та створює умови для розвитку інтегрованої системи надання психіатричної допомоги у мультидисциплінарних командах. Також система передбачає супровід пацієнтів з першого дня психічної хвороби.

За словами головного психіатра Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Юрія ЗАКАЛЯ, реалізація концепції децентралізації із застосуванням принципів мультидисциплінарної допомоги дає наближеність та послідовність надання амбулаторної та стаціонарної психіатричної допомоги мешканцям  Львова та Львівської області на засадах Міжнародних конвенцій захисту прав людини.

Нагадаємо, нещодавно за ініціативи Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбувся круглий стіл на тему: «Стан впровадження європейських стандартів при реалізації прав осіб з розладами психіки». За результатами круглого столу були розроблені рекомендації щодо впровадження європейських стандартів у сфері надання психіатричної допомоги, які були направлені до відповідних міністерств та відомств.

Українська сторона  підтримала необхідність продовження проекту «Партнерство в охороні психічного здоров’я», який завершився у 2014 році та вирішила спільно з Європейськими партнерами розробити Українську Національну Програму психічного здоров’я.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді