Внесено зміни до Уніфікованого клінічного протоколу за темою «Туберкульоз»

Оновлена версія протоколу дозволить розпочати лікування хворих на туберкульоз через 3-5 днів після проведення обстеження шляхом застосування молекулярно-генетичної діагностики та забезпечити лікування туберкульозу в амбулаторних умовах.

Робочою групою Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу тта інших соціально небезпечних захворювань розроблено зміни до Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги за темою «Туберкульоз» (далі — протокол).

Відповідне рішення було ухвалено під час наради у Міністерстві охорони здоров’я України (МОЗ) під головуванням заступника Міністра Наталії ЛІСНЕВСЬКОЇ.

В оновленій версії протоколу регламентовано процес контрольованого лікування туберкульозу для усіх пацієнтів, посилено вимоги щодо дотримання інфекційного контролю під час проведення лікувально-діагностичних процедур, додано вимогу щодо недопущення  призначення неповноцінних схем лікування. Зміни до протоколу відповідають рекомендаціям ВООЗ та забезпечують впровадження сучасних ефективних засад громадського здоров’я у протидії туберкульозу.

Оновлена версія протоколу дозволить розпочати лікування хворих на туберкульоз через 3–5 днів після проведення обстеження шляхом застосування молекулярно-генетичної діагностики та забезпечити лікування туберкульозу в амбулаторних умовах.

Очікується, що Глобальний фонд відновить свою програму та візьме на себе зобов’язання забезпечити лікування найбільш епідемічно небезпечних хворих.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді