Заповнення медичних форм: роз’яснення МОЗ

Заповнення медичних форм – один з важливих обов’язків медичних працівників. Проте ця робота покликана полегшити обслуговування пацієнтів: зібрати інформацію про історію хвороби, діагнози тощо, а не додавати клопотів і так завантаженим справами медикам. Тому в МОЗ пояснили, як повинен виглядати макет форм медичної документації і чи можна вносити зміни у їх формат.

Медичні форми, які затверджені Наказом Міністерства охорони здоров’я № 110 від 14.02.2012, а саме їх дизайн-макет, можна змінювати відповідно до потреб медичного закладу. Точне копіювання структури і обсягу цих медичних форм не обов’язкове.  Головне, не змінювати порядок розташування графів та їх назви, а от саму форму і вигляд полів можна адаптувати до потреб спеціалістів закладу. Насамперед це стосується таких форм:  

Отже, якщо для персоналу медичного закладу затверджені бланки форм медичної документації незручні у роботі, то заклад може замовити виготовлення бланків за власним зразком. У цих формах можна змінювати розмір та кількість графів, а також зменшувати чи збільшувати кількість сторінок. Це залежить від того, скільки інформації потрібно вносити у цю форму.

Заповнення медичних форм: роз’яснення МОЗЧитайте: "Медична документація поліклініки та стаціонару: коротка характеристика"

Заповнювання медичних форм: обсяг лікарських записів

Заповнюючи медичну форму, лікар може записувати тільки ті дані, які знадобляться в подальшому обслуговуванні пацієнта: лікуванні чи спостереженні. Також вносять інформацію про стан здоров’я пацієнта, яка потрібна для обміну між медичними працівниками амбулаторно-поліклінічних та стаціонарних закладів. Дані можна вносити і від руки, і друкованим способом.

Зверніть увагу:

  • Згідно з пунктом 27 інструкції щодо заповнювання, у медичну карту стаціонарного хворого можна вносити тільки ті дані про пацієнта, які потрібні для його подальшого обслуговування. Частота цих записів також залежить від клінічної потреби.
  • В інструкції щодо заповнювання виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма № 027/о) йдеться про те, що наведений перелік – це вичерпна інформація, яку можна внести у цей документ.

Зазначені рекомендації не знецінюють вимог щодо розбірливого запису, точного вказування дат і засвідчення документу підписом чи печаткою (залежно від вимог в інструкції). 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді