Чи атестуватися керівнику за лікарською спеціальністю

UA RU
Керівник ЗОЗ на умовах суміщення працює за лікарською спеціальністю. На початку наступного року в нього спливає термін атестації. Як атестуватися під час карантину? Чи потрібно атестуватися за суміщуваною спеціальністю? Чи матиме право керівник продовжувати працювати, якщо втратить лікарську категорію?

Атестація лікарів ►►► ТЕСТ

Керівники закладів охорони здоров’я та їхні заступники, які не хочуть втрачати практичні навички за лікарською спеціальністю, мають право поєднувати управлінську діяльність із медичною. Для цього вони можуть працювати лікарями на умовах:

  • сумісництва — у вільний від основної роботи час та з оплатою за фактично відпрацьований час
  • суміщення — у межах робочого часу за основною посадою в закладах, до штату яких належать

Якщо працівники оберуть другий варіант — бухгалтерія має виплачувати їм до 25% посадового окладу лікаря відповідної спеціальності з урахуванням кваліфікаційної категорії (п. 3.1.3 наказу Мінсоцполітики та МОЗ «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 № 308/519).

✅✅✅ Підвищення кваліфікації медиків: ТОП-10 онлайн-ресурсів

Атестація лікарів у датах

https://egolovlikar.expertus.com.ua/797006

Скачати

Атестація лікаря під час карантину

У 2020 році МОЗ відклало проведення атестацій медпрацівників на період карантину, встановленого постановою КМУ від 11.03.2020 № 211.

Термін дії посвідчення про кваліфікаційну категорію або сертифіката лікаря-спеціаліста, який спливає у період дії карантину та протягом 30 днів з дня відміни карантину, подовжується на один рік.

Лікарі з такими посвідченнями та сертифікатами мають право атестуватись у шестимісячний строк після закінчення карантину.

Особливості атестації керівника, який працює лікарем

Керівник закладу охорони здоров’я повинен мати кваліфікаційну категорію за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я». Виняток — якщо керівну посаду він обіймає вперше. Також керівник має право атестуватися за тією лікарською спеціальністю, за якою надає медичну допомогу пацієнтам.

✎ Номенклатура лікарських спеціальностей затверджена наказом МОЗ від 22.02.2019 № 446. Переліки закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я затверджені наказом МОЗ від 28.10.2002 № 385.

Особи, яким присвоєна кваліфікаційна категорія, за власним бажанням проходять атестацію на її підтвердження чи підвищення. Атестуватися слід не рідше ніж раз на п’ять років.

Буває, що лікарі протягом року після закінчення п’ятирічного строку з дати попередньої атестації не подають документи на чергову атестацію. У такому разі вони підлягають атестації на визначення знань та практичних навичок із підтвердженням звання «лікар-спеціаліст» після того, як пройдуть стажування. Те саме стосується й лікарів, яким атестаційна комісія відмовила у присвоєнні другої кваліфікаційної категорії.

NB! Якщо керівник закладу не підтвердив кваліфікаційну категорію за відповідною лікарською спеціальністю, але продовжує за нею працювати, належну йому виплату встановлюйте від посадового окладу лікаря відповідної спеціальності, без категорії.

Отримувати виплати від посадового окладу лікаря без категорії керівник має право не більше року. За цей період він усе-таки має атестуватися, інакше утратить право працювати за лікарською спеціальністю.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді