Медичний директор: зразок посадової інструкції

UA RU
Автор
Експертна редакція порталу
Нещодавно замість посади керівника лікувально-профілактичного закладу МОЗ увело дві окремі посади — генерального директора та медичного директора. Ознайомтеся з вимогами до особи, що обіймає посаду «медичний директор», та скачайте посадову інструкцію меддиректора

Медичний директор — це посада, що уводиться в керівний штат медзакладу задля організації роботи установи із медичного обслуговування населення й ефективного керування нею, підвищення якості медичних послуг.

Медичний директор: хто призначає? Щоб обіймати посаду медичного директора, потрібно пройти конкурсний відбір. Умови участі в конкурсі відрізнятимуться залежно від рішень відповідних уповноважених виконавчих органів управління власника медзакладу. Призначають на посаду медичного директора та звільняють з неї наказом генерального директора медзакладу.

Медичний директор: як призначити й оплатити працю

Діяльність медичного директора підпорядковується директору медзакладу та регламентується положеннями чинного законодавста у медичній сфері, локальними нормативними документами. Підлеглі медичного директора — керівники структурних підрозділів лікувально-діагностичного профілю.

✅✅✅ Посадова інструкція заступника генерального директора медзакладу

Медичний директор — посадова інструкція

Посадова інструкція медичного директора: скачайте зразок

Скачати

Медичний директор: класифікатор професій

Посади «медичний директор» і «генеральний директор» уведено до Класифікатора професій у межах медичної реформи задля оптимізації роботи медзакладів та розподілу управлінських функцій головного лікаря за прикладом країн з розвиненою галуззю охорони здоров’я. Посаду «медичний директор» ввів наказ МОЗ від 31.10.2018 № 1977, що набрав чинності 01.01.2019. З класифікатора професій вилучили ряд посад керівного складу медзакладів, а натомість увели інші. Одною з них і є посада «медичний директор» (код КП — 1210.1). Запитання, хто керуватиме медзакладом — медичний директор чи головний лікар — неправильне, адже посада головного лікаря скасовується, а обов’язки та функції головлікаря розподілять між новоствореними посадами медичного та генерального директорів.

Як розробити посадову інструкцію медичного директора

Для посади «медичний директор» слід розробити посадову інструкцію. У ній потрібно прописати обов’язки та права медичного директора, а також окреслити вимоги до претендента на цю посаду.

Завдання та обов’язки медичного директора

Обов’язки медичного директора:

  • організовувати медичну діяльність медзакладу та готувати договори щодо медичного обслуговування населення, контролювати відповідність надаваної меддопомоги сучасним стандартам
  • розробляти й упроваджувати в ЗОЗ систему безперервного удосконалення якості медичних послуг
  • брати участь у підготовці переліку платних послуг
  • контролювати роботу медпрацівників, організовувати роботу медкомісій, робочих груп різних напрямів для вирішення різноманітних питань щодо організації надання якісної меддопомоги пацієнтам
  • співпрацювати із зовнішніми надавачами медпослуг та медустаткування для закладу
  • проводити наукові дослідження, семінари, навчальні заходи тощо; готувати дисертації, відповідні публікації; організовувати співпрацю між медзакладом та навчальними та освітніми закладами
  • організовувати БПР медпрацівників
  • готувати матеріали для масмедіа, органів державної влади, громадських інституцій відповідно до запитів
  • проводити службові наради з керівниками структурних підрозділів, бесіди з медперсоналом
  • організовувати просвітницьку діяльність серед населення

✅✅✅ Семінари та вебінари для медиків

Медичний директор: вимоги до кваліфікаційного рівня

Для заміщення посади медичного директора особа повинна мати вищу освіту II рівня за ступенем магістра та спеціальністю галузі знань «Охорона здоров’я» з подальшою спеціалізацією з «Організації і управління охороною здоров’я», а також мати щонайменше 3 роки стажу на керівних посадах.

Компетенції медичного директора

Посадовець має знати положення Конституції України, чинного законодавства у медичній сфері, трудового законодавства, володіти основами управління, основами міжнародного та європейського законодавства з питань охорони здоров’я. Окрім того, медичний директор повинен мати навички проведення статистичного аналізу даних, роботи із сучасною комп’ютерною технікою, засобами зв’язку, знати специфіку менеджменту й маркетингу в галузі охорони здоров’я.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді