Перевірка у медзакладі: Фонд соціального страхування

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» № 77 вніс суттєві для медзакладів зміни в Закон України № 1105 від 23.09.1999 року «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Читайте, як змінилося законодавство щодо перевірок медичних закладів Фондом соціального страхування.
Статтею 4 Закону визначені функції Фонду соціального страхування:
  • провадить керівництво та управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та медичним страхуванням;
  • акумулює кошти, отримані від страхових внесків;
  • контролює використання коштів;
  • проводить заходи, котрі забезпечують безперебійність фінансування виплат;
  • провадить іншу роботу, котра передбачена його статутом.
Статтею 54 Закону України № 1105 від 23.09.1999 року «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передано право здійснювати державний нагляд у сфері соціального страхування органу центральної виконавчої влади, уповноваженому Кабінетом Міністрів України, та іншим органам, котрі визначені законом.

Зразки планів на 2020-й: скачайте


Слід зважати ще й на той факт, що дія Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» не поширюється на відносини в сфері контролю за дотриманням строків подання та достовірністю поданих роботодавцем відомостей стосовно отримання коштів Фонду та дотриманням порядку їх виконання. Така норма прописана статтею 12 Закону № 1105.

Проте чинне законодавство не розглядає Фонд як орган державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Повідомлення про перевірку Фондом соціального страхування

Законодавець вимагає, щоб Фонд соціального страхування попереджав страхувальника (в нашому випадку – медичний заклад) про перевірку. Таку вимогу містить п. 3.4 Інструкції про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності № 29 від 22.12.2010 року. Письмове повідомлення повинно надійти на адресу закладу не пізніше, ніж 10 календарних днів до дня, коли повинна відбутись така перевірка.

Способи доставки повідомлення:
  • рекомендований лист;
  • телефонограма;
  • особисто в руки керівнику закладу (уповноваженій ним особі), головному бухгалтеру.
Фонд має отримати підтвердження факту доставки повідомлення про перевірку. Тому на його адресу відсилають поштове повідомлення, в якому вказана дата, коли страхувальник його отримав.Читайте: "Хранение лекарственных средств: законодательство и новые правила"

Діяльність страхових агентів

В розділі ІІІ Положення про службу страхових експертів з охорони праці, профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, затвердженому постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України № 63 від 20.12.2011 року передбачений ряд прав для страхових агентів. Зокрема, вони можуть відвідати підприємство в будь-який час. Жодних перешкод їм чинити не повинні.

Крім того, страхові агенти можуть надавати роботодавцям рекомендації стосовно покращення умов та безпеки праці, котрі ті повинні обов’язково виконати. За результатами перевірки страхові агенти повинні зробити роботодавцю певні приписи, котрі є обов’язковими для виконання. До центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері охорони праці, надсилають повідомлення з вимогою застосувати адміністративні стягнення (притягнення до відповідальності посадових осіб), в роботі яких виявлені порушення. В таких поданнях може міститись також вимога заборонити робочі місця чи виробничі підрозділи, робота на яких становить загрозу здоров’ю чи життю працівника.

Читайте: "Платні медичні послуги: як сформувати вартість"

Перенесення строків планової перевірки

Свої перевірки Фонд соціального страхування здійснює відповідно   до розробленого графіку. Періодичність, з якою страхові експерти здійснюють планові перевірки стану умов праці та безпеки праці, вносять до річних та квартальних планів роботи. Пункт 6.6 Положення про службу страхових експертів з охорони праці, профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України № 63 від 20.12.2011 року.

Проте, не завжди можна чітко дотриматись термінів проведення перевірок, зазначених в плані, через хворобу, відпустку чи відрядження керівника закладу (співробітника, котрий відповідає за використання коштів Фонду соціального страхування). Як вчинити в подібній ситуації?

Читайте: "Приватні медзаклади та НСЗУ: як взаємодіяти?"  

Юридичне оформлення процедури перенесення строків перевірки

Слід пам’ятати, що Інструкцією про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження, затвердженою постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності № 29 від 22.12.2010 року, не передбачена можливість перенесення термінів проведення планових перевірок. Але якщо виникли об’єктивні причини, через які заклад не може прийняти перевіряльників (хвороба, відрядження чи відпустка керівника закладу чи його заступника, котрий є відповідальним за використання коштів Фонду соціального страхування), на адресу Фонду необхідно надіслати лист з проханням про перенесення термінів перевірки через об’єктивні причини. Перенести терміни проведення окремих запланованих робіт має право й страховий експерт  (головний страховий експерт), якщо на те виникнуть поважні причини. Такі зміни в планах перевірок варто узгодити з керівником робочого органу виконавчої дирекції Фонду. Ця можливість прописана пунктом 5.7 Положення № 63.

Відповідальність за недопуск до планової перевірки

Страхові агенти повинні мати змогу безперешкодно потрапити до медичного закладу для перевірки. Якщо страхувальник не допускає посадових осіб Фонду соціального страхування для проведення планової чи позапланової перевірок, він понесе за це відповідальність (п. 3.5 Інструкції № 29). Нормативні документи описують, як має діяти страховий агент у цьому випадку. Насамперед перевіряльники повинні скласти відповідний акт з дотриманням вимог:
  • акт має довільну форму;
  • документ вручають особисто в руки під розписку очільнику закладу (уповноваженій особі) чи головному бухгалтеру закладу.
Складений акт можна надіслати на адресу страхувальника рекомендованим листом.

Санкції у разі створення перешкод перевірці

Фонд може припинити виплати, якщо:
  • роботодавець не допустив співробітників Фонду для проведення перевірок;
  • співробітникам Фонду в ході перевірки була надана неправдива інформація;
  • роботодавець порушував порядок використання коштів Фонду.
Така норма прописана в пункті 3 частини 1 статті 10 Закону України № 1105 від 23.09.1999 року «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Читайте: "Учет лекарственных средств: документация, правила"

Відеофіксація процесу перевірки Фондом

Відеофіксація перевірки фахівцями Фонду цікавить заклад, який ті перевіряють, з ряду причин. В першу чергу, це можливість оскаржити дії посадових осіб в разі конфліктних ситуацій під час перевірки.

Однак, слід пам’ятати, що ані Закон про соціальне страхування, ані інші жодні нормативно-правові документи Фонду такої можливості не передбачають. З цих причин будь-яка спроба відеофіксації процесу перевірки буде незаконною.


зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді