Як реалізуватимуть програму медичних гарантій: Порядок

Нещодавно затвердили новий Порядок реалізацій державних гарантій в сефері первинного медобслуговування. Читайте про основні аспекти законодавчого акту та рекомендації, як впроваджувати нововведення у вашому закладі!

Реформування первинної ланки вітчизняної медицини відбувається через затвердження  низки нормативних актів. Так, після ухвалення ЗУ «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19.10.2017 № 2168-VIII  затвердили постанову «Про затвердження Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік» від 25 квітня 2018 року № 407 (далі – Постанова № 407). Цей документ вступає в силу з дня опублікування та діє до кінця поточного року.

Зміст Постанови № 407

Окрім безпосередньо затвердження Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік (далі – Порядок), Постанова № 407 регламентує підписання угод про медобслуговування населення з комунальними закладами охорони здоров’я (далі – КЗОЗ) до 05.06.18 на термін з 01.07.18 по 31.12.18 або до 15.08.18 на термін з 01.10.18 по 31.12.18. Більш того, оговорюється, що Нацслужба здоров’я підписує угоди з КЗОЗ при їх одночасному підписанні з усіма КЗОЗ, що належать до первинної ланки та отримують кошти від місцевого бюджету.

Порядок встановлює вартість надання меддопомоги на первинній ланці за держпрограмою медгарантій, а також закріплює коригувальні коефіцієнти. Вказані в Порядку положення обов’язкові для виконання усіма ліцензованими медзакладами, з якими підписано угоду про медобслуговування громадян первинною медслужбою за програмою медгарантій.

Порядок передбачає розподіл усіх пацієнтів на списки:

  • зелений – пацієнти, що подали декларації про вибір лікаря первинної ланки станом на початок відповідного місяця;
  • червоний – розрахована за формулою умовна кількість пацієнтів КЗОЗ:

ЧС = НН × (1 – ЗС ÷ СНН),

де ЧС — чисельність червоного списку;

НН — чисельність наявного населення на адміністративно-територіальній одиниці, що станом на початок поточного року підпадала під медобслуговування конкретним медзакладом;

ЗС — загальна кількість осіб, що подали декларації про вибір лікаря первинної ланки, станом на початок відповідного місяця усім КЗОЗ адміністративно-територіальної одиниці, з якими підписано угоду про медобслуговування;

СНН — сумарна кількість населення на адміністративно-територіальній одиниці, що обслуговується усіма локальними КЗОЗ, з якими на початок поточного місяця укладено договір (сума НН усіх КЗОЗ).

Якщо в результаті підрахунку за цією формулою отримано від’ємне число, то чисельність ЧС треба вважати нулем.

Медпослуги, що оплачуються згідно із вказаними у цьому Порядку тарифами, перелічено у затвердженому МОЗ Порядку надання первинної медичної допомоги.

Надання первинної медичної допомоги за державними гарантіями медичного обслуговуванняЧитайте: "Лист нетрудоспособности: порядок заполнения, выдачи"

Тарифи та коригувальні коефіцієнти

Тарифи за медобслуговування на первинній ланці встановлюють у якості капітаційної ставки за надання первинної меддопомоги одному пацієнту упродовж календарного року. Так, за одну особу із зеленого списку медзаклад отримує 370 грн/ рік; з червоного – 240 грн/рік.

Окрім того, Порядком встановлюються коригувальні коефіцієнти для розрахунку фінансування обслуговування пацієнтів різних вікових категорій:

0–5 років

- 4;

6–17 років

- 2,2;

18–39 років

- 1;

40–64 років

- 1,2;

65 років

- 2.

Окрім того, якщо певний медзаклад обслуговує населення, що законодавчо визначене як гірське, до тарифу, окрім вказаних вище коефіцієнтів, примножується коефіцієнт 1,25. Зазначені коригувальні коефіцієнти за обслуговування осіб різного віку та гірського населення не застосовуються до тарифів за медобслуговування пацієнтів із червоного списку.

Надання первинної медичної допомоги за державними гарантіями медичного обслуговуванняЧитайте: "Як прийняти на роботу медпрацівника за строковим договором: покроковий алгоритм

Порядок оплати наданих медпослуг визначається договором з Нацслужбою здоров’я про медобслуговування населення за програмою медгарантій, укладеним з НСЗУ.

Указані тарифи покривають як оплату безпосередньо медпослуги, так і та оплату діагностичних послуг.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді