Напав пацієнт: інфографіка-підказка для медика

Медичні працівники дуже часто виявляються беззахисними перед агресивними пацієнтами в алкогольному чи наркотичному сп'янінні. Засобів для самооборони вони не мають, а коли напад уже відбувся — не знають як поводити себе далі, аби захистити свої права. Завантажте зручну інфографіку, яка підкаже, як діяти в разі нападу.

Проблема невмотивованої агресії пацієнтів настільки гостра, що потребує законодавчих реформ у питанні правового статусу медичного працівника, а не лише передбачення випадків, коли на допомогу можна залучити правоохоронців.

Так, 24 січня 2018 року в Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я відбувся круглий стіл на тему «Права медичних працівників на захист від протиправних посягань на їх життя та здоров’я». Учасниками круглого столу були медичні працівники, народні депутати України, представники Адміністрації Президента, КМУ, МОЗ, правоохоронних органів та інші фахівці, за участю представників засобів масової інформації. Учасники вкотре підкреслили, що в Україні питання захисту медичного працівника від протиправних посягань не врегульоване на належному рівні.

Наразі у ВР профільні комітети розглядають проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безпеки медичним працівникам та працівникам системи екстреної медичної допомоги, які входить до складу бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги під час надання медичної допомоги» від 06.04.2017 № 6311 (далі — законопроект № 6311). 

Мета цього законопроекту:

  • розробити систему профілактики та запобігти злочинам щодо медичних працівників;
  • побудувати механізм взаємодії з Національною поліцією України;
  • посилити кримінальну й адміністративну відповідальність за заподіяння шкоди здоров’ю чи життю медичних та фармацевтичних працівників.

Та поки все залишається на рівні проектів та пропозицій, збережіть собі памятку-підказку, яка зорієнтує, що робити, якщо пацієнт напав на медпрацівника.

Напав пацієнт: інфографіка-підказка для медикаЧитайте: "Агресивний пацієнт: покрокова інструкція мирної протидії

Що варто зробити, якщо на вас напав пацієнт

  • Викличте на місце події поліцію (за необхідності також швидку). Якщо пацієнт напав на вас зі зброєю чи знаряддям, збережіть їх на місці події та не торкайтеся, вкажіть на них правоохоронцям
  • Збережіть контакти (ПІБ, місце проживання, контактний номер телефону) свідків конфлікту
  • Зафіксуйте докази застосування до вас фізичного насильства (якщо такі є): побої, тілесні ушкодження.
  • Зробіть це якомога швидше, адже характерні сліди на тілі зберігаються недовго. Для цього зверніться у найближчий медичний заклад (поліклініка, травмпункт, бюро судово-медичної експертизи)
  • Збережіть одяг, на якому є сліди боротьби (порвані, замазані кров’ю речі тощо), за допомогою яких пізніше більш точно встановлять картину злочину. Про такі речі обов’язково повідомте правоохоронцям
  • Напишіть заяву про вчинення злочину. Якщо має те тілесні ушкодження, вимагайте, аби провели судово-медичну експертизу
  • Складіть на місці події акт довільної форми, залучіть до цього двох-трьох очевидців події (колег, перехожих або сусідів по квартирі, де проживає пацієнт). Опишіть в акті обставини конфлікту та його результат
  • Оформте доповідну записку на ім’я керівника закладу охорони здоров’я із описом обставин події
  • Знайдіть записи камер відеоспостереження, якщо такі були на місці події (у закладі охорони здоров’я; у під’їзді, де живе пацієнт; на вулиці біля під’їзду тощо). Для цього оформіть заяву на ім’я власника системи відеоспостереження і вкажіть причину запиту
  • Збережіть усі чеки та квитанції на суму коштів, витрачених на лікування (якщо таке було). Вони знадобляться вам, якщо пред’являтимете майнові претензії до кривдника.

Напав пацієнт: інфографіка-підказка для медикаЧитайте: "Безпека медперсоналу: юридичні аспекти самозахисту"

Скачайте пам'ятку-інфографіку

Напав пацієнт: інфографіка-підказка для медика

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді