Доплата медсестрам за збільшення обсягу роботи: скільки та за яких умов

Якщо медична сестра разом зі своєю основною роботою додатково працює замість іншої медсестри в межах робочого часу за основною посадою, йдеться про збільшення обсягу робіт медсестри. Читайте, як встановити доплату медсестрі, як її оформлюють у документах та яким має бути розмір доплати.

За яких умов встановлюють доплату медсестрам

Роботу працівників бюджетної сфери, до якої належать заклади охорони здоров’я державної і комунальної форм власності, оплачують на підставі:

Працівникам бюджетної сфери можуть встановлювати надбавки, підвищення, доплати, зокрема за розширення зони обслуговування, збільшення обсягу робіт відповідно до Умов № 308/519.

Доплату медсестрам за розширення зони обслуговування встановлюють, якщо роботу виконує менша кількість працівників, ніж передбачено штатним розписом. Тобто лише за наявності вакантної посади у штатному розписі. Така робота допустима тільки в межах одного закладу впродовж установленої тривалості робочого часу.

Доплата медсестрам за збільшення обсягу роботи: скільки та за яких умовЧитайте: "Зарплата медсестры в 2018: доплаты, надбавки, рабочее время" 

Як документально оформлюють доплату медсестрам за збільшення обсягу робіт?

Якщо медсетстра або інший працівник згоден виконувати додаткові обов’язки, керівник закладу має видати відповідний наказ (розпорядження). У такому документі вказують:

  • професію (посаду), за якою працівник виконуватиме додаткову роботу;
  • обсяг додаткової роботи;
  • розмір доплати.

Усі питання, пов’язані з виплатою доплат медсестрі в цьому випадку зазначають у Положенні про їх виплату, який є додатком до колективного договору.

Угоду між роботодавцем і працівником про розширення зони обслуговування укладають на визначений строк або без зазначення строку. Її погоджує відповідний профспілковий комітет.

Доплата медсестрам за збільшення обсягу роботи: скільки та за яких умовЧитайте: "Виписування рецептів – нові правила від МОЗ"

Розмір доплати медсестрам за збільшення зони обслуговування

За додатковий обсяг роботи працівнику — медсестрі, встановлюють доплату, якою компенсують умови праці, що відрізняються від нормальних. Така доплата може бути постійною, разовою чи періодичною. Також її можуть встановити на певний період часу.

Рішення про конкретний розмір доплати приймає керівник медзакладу залежно від складності, характеру, обсягу робіт, витрат основного робочого часу в межах фонду заробітної плати, затвердженого у кошторисі (п. 4 Постанови № 1298).  

Бактерицидні опромінювачі: 4 суттєві помилки під час використання

Приклад встановлення доплати медсестрі за збільшення обсягів роботи

Для прикладу з’ясуємо, як нараховують заробітну плату медсестрі, яка працює на 0,5 ставки й одержує доплату за розширення зони обслуговування за посадою сестри медичної у розмірі 50% посадового окладу, як за основною посадою, так і за вакантною (схема). Візьмемо до уваги, що за підсумками атестації працівниця має першу кваліфікаційну категорію, якій відповідає восьмий тарифний розряд за ЄТС. Їй встановили доплату за роботу із дезінфекційними засобами у розмірі 10% посадового окладу, стаж медичної роботи — більше 20 років. Наказом керівника закладу медсестрі встановили доплату в розмірі 50% посадового окладу за розширення зони обслуговування.

Доплата медсестрам за збільшення обсягу роботи: скільки та за яких умовЧитайте: "Нова форма рецептурного бланка ф-1: скачайте" 

Нарахування заробітної плати медсестрі, яка одержує доплату за розширення зони обслуговування

Приклад встановлення доплати медсестрам

Отже,   доплата медсестрі складає до 50% за додаткову роботу, яку вона виконує на 0,5 ставки. Однак такі додаткові трудові обов’язки можливі лише за умови, що у штатному розписі закладу є вакантна посада. Конкретний розмір доплати визначає керівник закладу незалежно від розміру заробітної плати, надбавок та доплат за основним місцем роботи.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді