Вакцинація дітей з неврологічною патологією

Щеплення для дітей з неврологічною патологією не обмежується лише заповненням документів та самою ін’єкцією. Батькам дитини потрібно пояснити важливість вакцинації, розвіяти страхи та підтримати психологічно. Читайте в статті, що потрібно врахувати медсестрі перед проведенням процедури, на які показники здоров’я звернути увагу та коли потрібно відкласти.

Перед вакцинацією дітей із психоневрологічною патологією слід проконсультувати батьків щодо небезпеки інфекційних захворювань для їхньої дитини та необхідності застосування вакцин з низьким ризиком побічних реакцій.

Вакцинація дітей з неврологічною патологією потребує індивідуального підходу. Цим дітям роблять щеплення в період зникнення неврологічної симптоматики або в період стійкої ремісії.

Протипоказання до щеплень — неврологічні захворювання прогресивного характеру: декомпенсована гідроцефалія, нервово-м’язові дистрофії, дегенеративні захворювання мозку, ураження ЦНС за внутрішньоутробних інфекцій, вроджені дефекти метаболізму з ураженням нервової системи тощо.

Вакцинація дітей з неврологічною патологієюЧитайте: "Порядок проведення профілактичних щеплень"

До цієї групи належать діти з прогресивним відставанням психомоторного розвитку та мінливою грубою неврологічною симптоматикою без конкретного неврологічного діагнозу.

Дітей із прогресивними неврологічними захворюваннями не слід вакцинувати хоча б протягом року після стабілізації їхнього стану. Це пов’язано з ризиком подразнення головного мозку.

Усіма вакцинами можна вакцинувати дітей зі стабільною неврологічною симптоматикою таких захворювань, як-от:

  • хвороба Дауна та інші хромосомні захворювання;
  • дитячий церебральний параліч;
  • акушерські паралічі й парези;
  • наслідки травм або гострих захворювань без судом або грубих осередкових симптомів.

Вакцинація дітей з неврологічною патологієюЧитайте: "Обробка медичних інструментів: гід по дезінфекції, ПСО, стерилізації в медицині"

Не варто відкладати або скасовувати щеплення дітей з непрогресивними неврологічними захворюваннями. Утім, щоб установити відсутність прогресування захворювання, не менше ніж за 2-3 місяці до вакцинації дитину має оглянути лікар-невролог. У висновку він обов’язково вказує діагноз, наявність або відсутність судом і ознак прогресування захворювання. На підставі цього висновку спільно з лікарем-педіатром визначають тактику вакцинації.

У складних випадках відвід від вакцинації має стосуватися лише коклюшного компонента, адже поліомієлітна вакцина разом з АДП мають бути введені на першому році життя.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді