Аптечка для першої медичної допомоги — оновлений склад

Традиційно за ушкоджень шкіри — ран, порізів чи саден — пацієнти застосовують зеленку або йод, а в разі опіків — різні «бабусині» засоби: лід, вологий компрес, яєчний білок, сметану, кефір тощо. Але невже у XXI столітті їм немає альтернативи? Звісно, є. Пропонуємо ознайомитися із сучасними лікарськими засобами і виробами медичного призначення для надання домедичної допомоги у разі травм.

Хлоргексидин

Найпоширеніші антисептичні засоби в домашній аптечці — це йод і зеленка. Незважаючи на доведену десятиліттями ефективність, вони є пережитком минулого, адже:

  • упаковані в незручні пляшечки, які важко відкрити;
  • аби нанести їх, необхідно мати бинт, вату чи ватні палички;
  • залишають руді чи зелені плями на шкірі, а інколи — й на одязі.

Окрім того, їх виготовляють на спиртовій основі. У разі нанесення на відкриту рану або чутливу шкіру це може спричинити опік. У йоді вміст спирту вищий, тому його не можна наносити на відкриту рану, а лише — навколо неї. Зеленка — щадний антисептик. Однак якщо обрабляти нею відкриті рани, можна відчути неприємне печіння.

Якщо пацієнт більше довіряє зеленці та йоду, то порекомендуйте використовувати їх у сучасній формі випуску — фломастері.

Альтернативою йоду та зеленці може стати хлоргексидин, адже він:

  • не спричиняє болю під час нанесення на рану;
  • не забруднює одяг та руки;
  • випускається у зручних баночках з «носиком»;
  • має ширший спектр дії — знищує не лише бактерії, а й віруси, найпростіші та гриби.

Хлоргексидином можна обробляти й речі. Наприклад, іграшки, якими діти граються на вулиці або якими користувалися тривалий час.

Аптечка для першої медичної допомоги — оновлений складЧитайте: "Законодавство про паліативну допомогу В Україні: закони, постанови, накази"

Перекис водню в спреї

Ми звикли до перекису водню в пляшечці з темного скла, з пластиковою кришечкою, яку важко виймати. Однак існує інша лікарська форма перекису водню — спрей. У такій формі він зручніший для транспортування і застосування, тому що:

  • не б’ється;
  • не протікає;
  • легко відкривається;
  • не потребує підручних засобів — вати або бинта.

Аби забезпечити стійкий антисептичний ефект перекису водню, рану слід оброблювати ним не раз. До того ж використовувати лише 3%-вий розчин. Адже дія цього лікарського засобу не така тривала як зеленки чи йоду.

Аптечка для першої медичної допомоги — оновлений складЧитайте: "Скарга на медичне обслуговування: правові основи"

Протиопіковий гель

У побуті часто застосовують за опіків лід, холодний компрес, яєчний білок. Але вони ефективні лише в разі легких і невеликих за площею опіків. Якщо ж випадково пролити на себе чашку окропу — результати використання таких народних засобів будуть невтішними. Ліпше застосувати протиопіковий гель. Він має широкий спектр дії — знеболює, охолоджує та знезаражує. У перші години і навіть першу добу після опіку можна обійтися лише цим лікарським засобом. Гель має різні форми випуску:

  • одноразові пакети;
  • серветки;
  • флакони з дозатором.

Найперше, що слід зробити за опіків — негайно охолодити опікову поверхню. Лише після цього можна використовувати лікарські засоби, що загоюють рани.

Аптечка для першої медичної допомоги — оновлений складЧитайте: "Адміністративна відповідальність медпрацівників за незаконну медичну практику"

Олазоль і пантенол

Однією з найпоширеніших помилок під час надання домедичної допомоги за сонячних опіків є змащування ушкодженої поверхні шкіри сметаною або кефіром. Це може заподіяти шкоду організму. Адже сметана чи кефір утворюють на місці опіку жирову плівку, що перешкоджає охолодженню ураженої шкіри та посилює її ушкодження. Окрім того, ці «бабусині» засоби закупорюють пори, що може спричинити вторинну інфекцію. Замість них ефективну допомогу надасть олазоль. Він чинить знеболювальну й антибактеріальну дії, зменшує ексудацію і прискорює загоювання ран.

 Подібну до олазолю дію чинить пантенол. Утім застосовують його не лише за опіків, а й за різних ушкоджень шкіри, зокрема саден. Він швидко проникає в епідерміс, прискорює процес регенерації його клітин та запобігає утворенню рубців. Однак цей лікарський засіб не рекомендують наносити на рани з рясними виділеннями.

Аптечка для першої медичної допомоги — оновлений складЧитайте: "Паліативна допомога: порядок надання та організація

Гіпотермічний пакет

Відомо, що в разі саден, вивихів, розтягнень, переломів, носових кровотеч, а також опіків чи теплових ударів до ушкодженого місця слід прикласти холодний компрес. Це легко зробити вдома — завжди знайдуться лід чи будь-які заморожені продукти харчування. А що робити на природі? Використати гіпотермічний пакет — поліетиленовий запаяний пакет, заповнений сухим і рідким реагентами.

Рідкий реагент знаходиться в оболонці і не змішується із сухим. Аби активувати пакет, достатньо вдарити по ньому рукою, щоб лопнула внутрішня оболонка з рідким реагентом. Змішуючись, вони вступають у хімічну реакцію і виді­ляють холод. Температура активованого пакета не опускається нижче 0 °C. Позаяк зовнішня упаковка гіпотермічного пакета залишається неушкодженою, його можна прикласти до місця травми.

Гіпотермічний пакет зручний у використанні, адже:

  • займає мало місця;
  • швидко і легко активується;
  • не спричиняє обморожень.

Аптечка для першої медичної допомоги — оновлений складЧитайте: "Незаконное занятие частной медицинской практикой: ответственность

Синяк-off

Для дітей синці є «професійним» захворюванням. На думку деяких лікарів-педіатрів, дитина без синців — це аномалія. Раніше вважали, що позбутися синця з допомогою лікарських засобів неможливо: він має через певний час зникнути самостійно. Проте у ХХІ столітті є ефективні лікарські засоби від синців, приміром гель «Синяк-Off». Цей гель:

  • зменшує припухлість та набряк шкіри;
  • прискорює розсмоктування набряку;
  • зменшує запалення шкіри;
  • маскує синець.

Гель «Синяк-Off» протипоказаний за порушень згортальної функції крові. Саме тому його не можна наносити на відкриту рану.

Аптечка для першої медичної допомоги — оновлений складЧитайте: "Как получить лицензию на частную медицинскую практику: алгоритм и советы эксперта" 

Пластоспрей

Зазвичай на невеликі порізи, садна, рани накладають пластир. Однак на полицях аптек можна знайти зручніший виріб медичного призначення — пластоспрей, або штучну шкіру. Він миттєво застигає прозорою плівкою, яка не змивається водою і тримається на шкірі до трьох днів. Шкіра під плівкою не пріє та зберігає рухливість. Тому його можна застосовувати на згинальних поверхнях кінцівок і в складках шкіри.

Пластоспрей має такі переваги над звичайними пластирами, як-от:

  • еластичність — плівка розтягується до потрібного розміру;
  • водостійкість — з ним можна митися;
  • прозорість — можна оглядати рану без ризику забруднити її;
  • мікропористість — пропускає назовні вологу, захищає від мацерації.


зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді