Гігієна праці за комп'ютером: підказки для медиків

«Комп’ютерне обличчя» — наслідок тривалої роботи перед екраном монітора. Враховуючи кількість документів, які потрібно заповнювати, перевіряти та організовувати, медпрацівники вимушені проводити багато часу за комп'ютером. Читайте, як мінімізувати шкідливий вплив та запобігти ознакам "комп'ютерного обличчя".

Ознаками «комп’ютерного обличчя» є набряклі нижні повіки, глибокі зморшки на лобі та навколо очей, обвисла шкіра шиї. У жінок із чутливою шкірою також спостерігають почервоніння та лущення шкіри. Усе це зумовлюють регулярні мимовільні гримаси, що супроводжують напружену роботу за комп’ютером, і постійно опущена голова.

1. Правильно облаштувати робоче місце. Будь-який монітор, зокрема його задній бік, — джерело шкідливого випромінювання для організму людини. Звичайно, встановлений біля стіни монітор не зашкодить вам, але якщо ви сидите в одній кімнаті з колегою, монітор якого повернутий до вас заднім боком, привід хвилюватися про своє здоров’я та красу є. Адже саме це може стати причиною погіршення стану вашої шкіри й волосся.

2. Не допускати зневоднення організму. Вода в організмі відіграє особливу функцію. Якщо ви бажаєте, аби ваша шкіра була зволоженою та захищеною від сухості — пийте мінеральну негазовану або питну воду з додаванням соку лимона або грейпфрута. Також пийте зелений чай — джерело антиоксидантів, що запобігають процесу старіння організму. Особливо корисний свіжий зелений чай з лимоном, дві чашки якого можуть нейтралізувати шкідливе випромінювання комп’ютера, накопичене шкірою за день.

Гігієна праці за комп'ютером: підказки для медиківЧитайте:  "Аптечка для першої медичної допомоги — оновлений склад" 

3. Робити щогодини перерву на 10-15 хв. Це дасть змогу відпочити вашим очам та стане чудовим приводом трохи розім’ятися. Під час перерви, окрім вправ для очей, можна виконати біля відчиненого вікна вправи для профілактики остеохондрозу та дихальну гімнастику. Це збагатить вас киснем зсередини. Зволожити шкіру можна, протерши обличчя мінеральною негазованою водою.

4. Провітрювати кімнату та зволожувати повітря в ній. Дуже важливо, аби в кімнаті, де ви працюєте, повітря було свіжим і зволоженим. Освіжити його дасть змогу відкрита кватирка, а зволожити — кілька ємкостей з водою. Зволожуючи повітря в приміщенні, ви допомагаєте своїй шкірі залишатися молодою і красивою.

Гігієна праці за комп'ютером: підказки для медиківЧитайте: "Ідентифікація пацієнта: як організувати"

5. Розмістити неподалік від робочого місця кілька вазонів із кактусами. Японські науковці довели, що кактуси насичують сухе повітря киснем.

6. Контролювати вираз обличчя. Тримайте поряд із комп’ютером дзеркало. Воно дасть вам змогу контролювати міміку.

7. Робити гімнастику для обличчя та самомасаж шиї. Корисно кожні 30 хв. робити гімнастику для обличчя та масаж шиї.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді