Ідентифікація пацієнта: як організувати

Будь-яка помилка свідчить про недоліки в організаційно-технологічній системі закладу. Натомість добре організована система запобігає фатальним наслідкам, сприяє ефективному лікуванню. Невід’ємною складовою такої системи є ідентифікація. Їїзастосовують в усіх сферах людської діяльності. Однак саме медичним працівникам важливо навчитись правильно ідентифікувати осіб.

Медпрацівників можуть притягнути до відповідальності за будь-яку помилку, що сталася з їхньої вини і призвела до тяжких для пацієнта наслідків. Тому перед будь-якими медичними маніпуляціями важливо правильно ідентифікувати пацієнта і призначити лікування. Далі з’ясуємо, як навчити підлеглих ідентифікувати особу хворого та контролювати створену систему сестринської допомоги.

Єдиного алгоритму дій для медперсоналу при ідентифікації пацієнтів немає. Ідентифікація відрізняється залежно від вікової групи пацієнта, стану його свідомості, відділення, в якому він перебуває, тощо.

Як набрати бали до атестації 2020

Ідентифікація пацієнтів у стаціонарі

Для ідентифікації стаціонарного пацієнта використовуйте щонайменше дві його індивідуальні ознаки — ПІБ і дату народження.

Якщо пацієнт у свідомості, він має сам себе назвати.

Для ідентифікації можна використовувати і сучасні технології, такі як браслети:

  • з м’якого полівінілхлориду, які мають атравматичну защіпку та регулюються за розміром руки;
  • із фотографією пацієнта;
  • зі штрих-кодами;
  • з радіочастотними системами.

Перед тим як виконувати процедури пацієнту у свідомості, медична сестра (лаборант) має провести з ним коротку бесіду.

Ідентифікація пацієнта: як організуватиЧитайте: "Внутрішньом’язові ін’єкції при потоці хворих у маніпуляційній: алгоритм"

Ідентифікація пацієнтів у амбулаторії

Коли медичний працівник викликає пацієнта з холу в кабінет, він називає тільки ім’я та прізвище пацієнта. Іншу конфіденційну інформацію озвучувати не можна. У кабінеті пацієнт підтверджує свою особу.

Переконайтеся, що до кабінету зайшов саме той пацієнт, якого ви викликали. Міг увійти інший пацієнт — однофамілець або хтось без черги.

Попросіть пацієнта, який увійшов до кабінету, надати документ із фотографією або назвати ім’я, дату народження чи адресу проживання. Перевірте, чи збігаються надані пацієнтом відомості із зазначеними у медичній документації.

Все, що ви хотіли знати про Наказ МОЗ № 1977

Ідентифікація пацієнтів у відділенні реанімації

Коли до відділення реанімації надійшов пацієнт, особу якого не встановлено, або пацієнт без свідомості, провести повну ідентифікацію з об’єктивних причин неможливо. Тому медичний працівник зобов’язаний забезпечити його тимчасову контрольну ідентифікацію — прикріпити до руки браслет із лікарняним номером та ставити цей номер під час використання заявок на проведення діагностичних обстежень.

Ідентифікація пацієнтів із тяжкими опіками

Якщо прикріпити ідентифікаційний браслет до руки пацієнта неможливо (наприклад, за тяжких опіків), то такий браслет прикріплюють до ліжка пацієнта. Про це медична сестра ставить відповідну позначку у медичній документації.

Бирку з іменем пацієнта на його ліжку не використовують для повного підтвердження ідентифікації пацієнта.

Перелік усіх випадків, коли ідентифікаційний браслет прикріплюють до ліжка пацієнта, а не до його руки, має бути суворо регламентований.

Ідентифікація пацієнтів без свідомості

Якщо пацієнт спить, розбудіть його та встановіть особистість. Допомогти з ідентифікацією пацієнта у комі може сестра медична, яка перебуває поряд, або родичі пацієнта. Вони мають назвати ім’я пацієнта, його адресу, дату народження. Дані людини, яка підтвердила особу пацієнта, необхідно зареєструвати в медичній документації.

Отримані відомості про пацієнта порівняйте з інформацією у заявці на проведення обстеження та на ідентифікаційному браслеті. Якщо відомості не збігаються, повідомте про це відповідальному по зміні.

Ідентифікація неповнолітніх пацієнтів

Ідентифікацію дітей бажано проводити так, як і дорослих. Однак це можна зробити не завжди. Визнати особу дитини можуть медична сестра, а також батьки, опікуни або родичі дитини. Вони мають назвати ім’я дитини, її адресу, дату народження. Дані людини, яка визнала особу, записують у медичній карті пацієнта, а також на ідентифікаційному браслеті, прикріпленому до тіла (руки) дитини.

Для ідентифікації особи дитини не використовуйте дані, отримані від її братів, сестер або сусідів по палаті.

ВАЖЛИВО

Цього не можна робити у жодному разі

  • Проводити процедури пацієнту, ідентифікація якого не підтверджена і не гарантована.
  • Ставити пацієнту запитання на кшталт «Ви Іванов?» (правильно — «Як ваше прізвище, ім’я, дата народження?»).
  • Ідентифікувати пацієнта за написами на його ліжку або на медичному обладнанні.
  • Використовувати як ідентифікаційну ознаку номер палати пацієнта.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді