Порядок надання медичної допомоги у приймальному відділенні — зразок оформлення

Розроблений локальний порядок медичної допомоги у приймальному відділенні дає змогу кожному медичному працівнику не розгубитися в непередбачуваних ситуаціях, а також розуміти, до кого з колег з яким питанням звернутися. Скористайтеся прикладом оформлення цього документу, аби розробляючи власний, не пропустити важливих деталей.

Приклад локального Порядку надання медичної допомоги у приймальному відділенні

ПОРЯДОК надання медичної допомоги у приймальному відділенні  

Незалежно від показань до госпіталізації лікар приймального відділення має оглянути пацієнта протягом двох годин від моменту звернення.

1. Пацієнти, направлені у приймальне відділенні з поліклініки для планової госпіталізації, звертаються на пост планової госпіталізації.

1.1. В амбулаторній карті хворого має бути:

  • направлення на госпіталізацію спеціаліста з поліклініки;
  • довідки про санепідоточення за місцем проживання з датою не пізніше трьох діб з моменту видачі;

Порядок надання медичної допомоги у приймальному відділенні — зразок оформленняЧитайте: "Посадова інструкція старшої медичної сестри стаціонару"

  

1.2. Медична сестра:

  • проводить термометрію та огляд дитини на педикульоз та шкірні висипи;
  • заповнює титульні листки Медичної карти стаціонарного хворого (форма № 003/о) відповідно до Алгоритму ведення форми 003/о (історії хвороби стаціонарного хворого) у ВОДКЛ;
  • бере мазок на патогенну кишкову флору з позначкою про виконання на зворотному боці медичної карти стаціонарного хворого;
  • при здійсненні маніпуляцій у приймальному відділенні вказує обсяг медичної допомоги у місцях для особливих позначок медичної карти стаціонарного хворого;
  • реєструє хворого у журналі обліку прийому хворих у стаціонар та відмов у госпіталізації (форма № 001/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14.02.2012 № 110).

1.3. Хворого у супроводі дорослих направляють у санітарний пропускник, де йому проводять санітарне оброблення. Речі, необхідні у відділенні, перекладають в окремий пакет, решту речей здають у гардероб.

1.4. У супроводі молодшої медичної сестри хворого з медичною картою стаціонарного хворого направляють у відділення, зазначене на медичній карті, про що повідомляють постовій медсестрі відділення.

1.5. У разі наявності інфекційного захворювання шкіри, педикульозу згідно з технічною картою дій молодша медсестра приймального відділення проводить санітарне оброблення пацієнта. Дату оброблення, назву препарату фіксують у журналі інфекційних захворювань у приймальному відділенні, на зворотному боці медичної карти стаціонарного хворого (відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про організацію та проведення заходів по боротьбі з педикульозом» від 28.03.1994 № 38).

Порядок надання медичної допомоги у приймальному відділенні — зразок оформленняЧитайте: "Електронні форми медичної документації"

2. Хворих, що звертаються в ургентному порядку (доставлені бригадою швидкої медичної допомоги або ті, що звернулися самостійно), обслуговують на ургентному посту приймального відділення.

2.1. Чергова медсестра приймального відділення:

  • фіксує факт звернення хворого в журналі реєстрації амбулаторних хворих (форма № 074/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14.02.2012 № 110);
  • викликає чергового лікаря-педіатра;
  • викликає лікаря за фахом (хірурга, ЛОР-лікаря, нейрохірурга, реаніматолога);
  • проводить термометрію.

2.2. Черговий лікар оглядає хворого у спеціалізованій оглядовій, фіксує необхідні призначення (медикаментозні, лабораторні дослідження, виписує направлення на інструментальне обстеження, консультації суміжних чергових спеціалістів) у журналі реєстрації амбулаторних хворих.

2.3. Чергова медсестра виконує рекомендації лікаря.

2.4. Після надання необхідного обсягу медичної допомоги черговий лікар вирішує, госпіталізувати хворого чи відпусти його додому під нагляд сімейного лікаря, попередньо надавши відповідні рекомендації.

Порядок надання медичної допомоги у приймальному відділенні — зразок оформленняЧитайте: "Спеціальний рецептурний бланк ф-3: облік, знищення, відповідальні"

  

2.5. При госпіталізації чергова медсестра:

  • проводить термометрію та огляд дитини на педикульоз і шкірні висипи;
  • заповнює титульні листки медичної карти стаціонарного хворого (форма № 003/о) відповідно до Алгоритму ведення форми 003/о (історії хвороби стаціонарного хворого) у ВОДКЛ;
  • бере мазок на патогенну кишкову флору з позначкою про виконання на зворотному боці медичної карти стаціонарного хворого;
  • фіксує факт надходження стаціонарного хворого в журналі обліку прийому хворих у стаціонар та відмов у госпіталізації (форма № 001/о).

2.6. Хворого у супроводі дорослих направляють у санітарний пропускник, де йому проводять санітарне оброблення, речі, необхідні у відділенні, перекладають в окремий пакет, решту речей здають у гардероб.

2.7. У супроводі молодшої медичної сестри пацієнта з медичною картою стаціонарного хворого направляють у відділення, зазначене на медичній карті, про що повідомляють постовій медсестрі відділення.

3. Хворих, які звернулися без направлення, обслуговують на ургентному посту приймального відділення.

3.1. Чергова медсестра фіксує звернення в журналі реєстрації амбулаторних хворих (форма № 074/о), запитує про наявність скарг, викликає чергового лікаря приймального відділення, паралельно проводить термометрію.

3.2. Лікар приймального відділення збирає анамнез захворювання та:

  • за наявності скарг на болі у животі викликає чергового хірурга;
  • за наявності патології ЛОР-органів викликає чергового ЛОР-лікаря;
  • за наявності травм, укусів направляє пацієнта у травмпункт;
  • за наявності даних про отруєння медикаментами, хімічними засобами викликає чергового реаніматолога;
  • за наявності скарг на будь-яку соматичну патологію оглядає дитину і робить призначення у журналі (форма № 074/о).

Чергова медсестра виконує призначення чергового педіатра приймального відділення у маніпуляційному кабінеті.

Порядок надання медичної допомоги у приймальному відділенні — зразок оформленняЧитайте: "Клінічні протоколи у вітчизняній медичній практиці"

  

3.3. Залежно від результатів огляду та обстежень черговий педіатр:

  • приймає рішення про госпіталізацію у профільне відділення ВОДКЛ;
  • надає невідкладну допомогу;
  • відправляє додому під нагляд дільничного педіатра або сімейного лікаря, попередньо надавши відповідні рекомендації;
  • дає направлення на госпіталізацію в інший медичний заклад міста, області;
  • за потреби організовує відвідування пацієнта дільничним педіатром/сімейним лікарем (без попереднього його виклику);
  • у разі відмови від госпіталізації особа, що супроводжує хворого, робить відповідний запис у журналі обліку прийому хворих у стаціонар та відмов від госпіталізації із зазначенням дати і часу відмови.

4. Хворих, які звернулися з крапельними інфекціями, оглядають у боксі крапельних інфекцій.

Порядок надання медичної допомоги у приймальному відділенні — зразок оформленняЧитайте: "Лицензия на медицинскую практику: документы, процедура получения, аннулирование"

4.1. Медична сестра:

  • попереджає осіб, що супроводжують хворого, про заборону заходити у загальні приміщення приймального відділення;
  • проводить термометрію;
  • викликає чергового педіатра.

4.2. Черговий педіатр оглядає дитину в боксі крапельних інфекцій приймального відділення, робить необхідні призначення (усі маніпуляції, лабораторні обстеження дитині проводять у відповідному боксі), за потреби:

  • викликає суміжних чергових спеціалістів (ЛОР, хірург, інші);
  • госпіталізує в інфекційно-боксоване відділення ВОДКЛ;
  • якщо немає показань до госпіталізації у ВОДКЛ, переводить хворого у дитячу інфекційну лікарню (доставляють машиною дезінфекційної станції);
  • відправляє за місцем проживання під нагляд дільничного педіатра;
  • у разі діагностування крапельної інфекції передає екстрене повідомлення до територіального органу Держсанепідслужби України, забезпечує відвідування пацієнта дільничним педіатром за місцем проживання хворого (без попереднього виклику), робить відповідний запис у журналі реєстрації інфекційних хвороб приймального відділення.

5. Хворих, що надходять у приймальне відділення у вкрай важкому або термінальному стані, будь-хто з працівників приймального відділення з медичною освітою без попереднього узгодження з черговим лікарським персоналом госпіталізує у відділення анестезіології та інтенсивної терапії (новонароджених).

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді