Особисті освітні портфоліо та атестація під час воєнного стану

2375

Запитання

Чи подавати особисті освітні портфоліо, якщо атестацію під час воєнного стану призупинено

Відповідь

На ваші запитання у новому випуску "Управління закладом охорони здоров'я" відповідає Галина Бєлікова, експерт із кадрових питань.

Економічний аналіз діяльності закладу охорони здоров’я

Обов’язок відділу кадрів зак­ладів охорони здоров’я конт­ролювати надання лікарями особистих освітніх портфоліо визначає Порядок проведення атестації лікарів, затверджений наказом МОЗ від 22.02.2019 № 446, у пункті 9 розділу VI (далі — Наказ № 446).

Кадровики мають перевіряти портфоліо та надавати на затвердження керівнику узагальнений звіт щодо проходження лікарями безперервного професійного розвитку (далі — БПР). На підставі наданого звіту складають та затверджують план нав­чання лікарів на наступний рік.

Лікарі мають проходити атестацію для оцінювання підвищення своєї кваліфікації незалежно від форми власності зак­ладу, у якому вони працюють. Отже, і кадровики мають виконувати цей обо­в’язок незалежно від форми власності медичного зак­ладу.

Під час воєнного стану до Наказу № 446 внесли зміни. Законодавці продовжили:

  • термін дії посвідчень про кваліфікаційну категорію та сертифікатів лікаря-спеціаліста, який спливає у період дії воєнного стану, на один рік;
  • нарахування балів БПР за дистанційною формою навчання в повному обсязі до 2024 року (п. 11 Наказу № 446).

Тобто лікарі під час воєнного стану, як і раніше, мають надавати особисті портфоліо до відділу кадрів. Якщо вони не зробили цього вчасно, нагадайте їм та проконт­ролюйте виконання.

Кадрова практика показує, що приватні зак­лади охорони здоров’я, на жаль, не завжди створюють для лікарів умови для БПР, а також не стежать за підвищенням кваліфікаційних категорій. Однак підвищення кваліфікації лікаря, який працює у приватному зак­ладі, в інтересах його власників.

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Атестація та безперервний професійний розвиток медиків в умовах війни

Протягом дії воєнного стану медики не проходять атестацію. Утім це не означає, що не треба підвищувати кваліфікацію і набирати бали БПР. Читайте у статті докладно про БПР під час війни
8806

БПР-2024: особливості

Які зміни до безперевного професійного розвитку (БПР) працівників сфери охорони здоров’я будуть актуальні вже у 2024 році? Читайте у статті
7851