Чи зобов’язаний ЗОЗ страхувати працівників на випадок інфікування ВІЛ

212
Автор
адвокат АБ «Тарасов та партнери»

Запитання

Чи залишається чинною вимога страхувати працівників закладу охорони здоров’я на випадок інфікування ВІЛ? Якими нормами керуватися?

Відповідь

2 квітня 2024 року втратила чинність постанова КМУ від 16.10.1998 № 1642 (далі — Постанова № 1642).

Жодного нормативного акта на заміну скасованій Постанові № 1642 КМУ наразі не ухвалив. Утім це не звільняє від обов’язку застрахувати працівників закладу охорони здоров’я на випадок інфікування ВІЛ.

Страхування професійної відповідальності медпрацівників

Адже охорону здоров’я медичних та інших працівників сфери захисту населення від інфекційних хвороб унормовує стаття 36 Закону України «Про систему громадського здоров’я» від 06.09.2022 № 2573-IX (далі — Закон про громадське здоров’я). Вона передбачає, що захворювання на інфекційні хвороби медичних та інших працівників, які працюють в умовах підвищеного ризику зараження, належать до професійних захворювань.

Серед робіт підвищеного ризику — надання медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби, робота з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, здійснення дезінфекційних заходів тощо.

Увага! Працівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я і державних наукових установ підлягають обов’язковому державному страхуванню на випадок захворювання на інфекційну хворобу, пов’язану з наданням медичної допомоги, у випадках, порядку та на умовах, встановлених КМУ (ч. 2 ст. 36 Закону про громадське здоров’я).

Станом на сьогодні залишається чинною також стаття 39 «Заходи правового і соціального захисту медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб» Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III (далі — Закон про захист від інфекційних хвороб). Вона містить аналогічні норми.

З огляду на важливість питання страхування від ВІЛ, припускаємо, що найближчим часом КМУ ухвалить постанову на заміну скасованій. Можливо, новий нормативно-правовий акт охоплюватиме страхування не тільки на випадок захворювання на ВІЛ/СНІД, а й низку інших інфекційних хвороб.

А наразі наголошуємо, що обов’язок держави страхувати працівників закладів охорони здоров’я від захворювання на ВІЛ/СНІД є чинним. Підстава — статті 36 Закону про громадське здоров’я і стаття 39 Закону про захист від інфекційних хвороб. Порядок й умови такого страхування визначає КМУ. Тож стежимо за оновленнями.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис КНП: поради щодо складання

Керівники КНП самостійно вирішують питання стосовно розподілу коштів, складання штатного розпису, оплати праці. Пояснимо, як скласти штатний розпис, вкажемо на підводні камені та допоможемо їх обійти
99982