Як у штатному розписі поєднати посади завідувача відділення й лікаря

1000
Автор
адвокат

Запитання

Чи належать завідувачі відділень до адміністративно-управлінського складу ЗОЗ? Чи має право завідувач вести прийом пацієнтів, якщо в штатному розписі його посада значиться як «завідувач відділення»? Чи можна вказати «завідувач», а через кому або в дужках «лікар»?

Відповідь

Випуск 78 «Охорона здоров’я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2007 № 117, передбачає, що завідувач відділення належить до керівників підрозділів в охороні здоров’я (код КП 1229.5) та виконує адміністративно-управлінські функції, зокрема:

  • організовує лікувально-профілактичну та адміністративно-господарську діяльність підрозділу;
  • забезпечує своєчасне отримання та зберігання лікарських засобів, медичних виробів;
  • забезпечує належні санітарно-гігієнічні умови функціонування підрозділу;
  • контролює ведення медичної документації, готує та подає керівникові закладу охорони здоров’я звіти;
  • аналізує показники роботи тощо.

Завідувач відділення не застосовує в роботі методи профілактики, діагностики, лікування, реабілітації, диспансеризації — це завдання та обов’язки лікарів.

Якщо завідувач приймає пацієнтів як лікар, тобто виконує функції лікаря, оформте його на посаду лікаря відповідної спеціалізації згідно з його освітньо-кваліфікаційними документами за сумісництвом.

Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327, передбачає професійну назву роботи «Лікар» (код КП 2221.2) та укрупнену професійну назву роботи «Начальник (завідувач, керівник) структурного підрозділу закладу охорони здоров’я» (код КП 1229.5).

Отже, ці професійні назви робіт є самостійними/базовими і їх не можна поєднувати ані через кому, ані через дефіс.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Мобілізація медичних працівників — 2024: кого можуть призвати на військову службу та хто не підлягає мобілізації

Як відбувається мобілізація медиків, зокрема жінок-медиків, як діяти після отримання повістки та хто не може бути мобілізованим. Читайте про це в статті
369813

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
38748