Як оплачувати практику медпрацівника в ЗОЗ у межах курсів підвищення кваліфікації

72
Автор
керівник експертної групи «Експертус Кадри»

Запитання

Медсестра перебуває на курсах підвищення кваліфікації зі змішаною формою навчання з відривом від роботи. Вона проходитиме практику у своєму медичному закладі. Як оплачувати їй дні практики?

Відповідь

Оплачуйте працівнику середній заробіток за весь період підвищення кваліфікації, зокрема, і період практики на вашому підприємстві.

Як спланувати штат та оплатити роботу медпрацівників

Здійснювати безперервний професійний розвиток (далі — БПР) зобов’язані працівники сфери охорони здоров’я, які отримали:

  • документ про вищу освіту за спеціальностями 221 «Стоматологія», 222 «Медицина», 224 «Технології медичної діагностики та лікування», 225 «Медична психологія», 228 «Педіатрія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» та сертифікат лікаря-спеціаліста; 
  • документ про вищу освіту за спеціальностями 223 «Медсестринство», 224 «Технології медичної діагностики та лікування», 227 «Терапія та реабілітація», 229 «Громадське здоров’я» галузі знань 22 «Охорона здоров’я»; 
  • документ про вищу освіту за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» та сертифікат фармацевта/провізора-спеціаліста; 
  • документ про вищу освіту, проходження післядипломної спеціалізації та сертифікат спеціаліста за спеціальностями згідно з номенклатурою спеціальностей, затвердженою МОЗ; 
  • документ про вищу освіту за спеціальностями згідно з номенклатурою спеціальностей, затвердженою МОЗ;
  • документ про фахову передвищу освіту за спеціальностями 221 «Стоматологія», 222 «Медицина», 223 «Медсестринство», 224 «Технології медичної діагностики та лікування», 226 «Фармація, промислова фармація» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» (п. 4 Положення про систему безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 14.07.2021 № 725далі — Положення № 725). 

Заходи БПР неформальної освіти можуть передбачати: 

  • особисту участь працівника сфери охорони здоров’я в освітній події у місці її проведення; 
  • дистанційне навчання з використанням електронних технологій в режимі реального часу або з доступом до навчальних матеріалів у час, зручний для працівників сфери охорони здоров’я; 
  • поєднання особистої та дистанційної участі (п. 10 Положення № 725). 

На час проходження БПР із відривом від виробництва за працівниками сфери охорони здоров’я зберігається середня заробітна плата в порядку, визначеному законодавством для працівників, яких направляють для підвищення кваліфікації. І роботодавці зобов’язані сприяти дотриманню вимог до БПР (п. 23 Положення № 725). 

Основні засади здійснення деяких заходів післядипломної освіти та БПР фахівців із фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної і фармацевтичної освіти та магістрів із медсестринства (далі — фахівці з медичною та фармацевтичною освітою) МОЗ визначило наказом від 10.11.2022 № 2016 (далі — Положення № 2016). 

Фахівці з медичною та фармацевтичною освітою проходять спеціалізацію на циклах спеціалізації в закладах фахової передвищої/вищої (післядипломної) освіти (п. 1 розд. ІІ Положення № 2016). 

Теоретичні заняття передбачають обов’язкову особисту участь у місці їх проведення та/або дистанційну участь у режимі реального часу. При цьому дистанційне навчання становить не більше ніж 50% усього циклу навчання. Практичні і лабораторні заняття передбачають лише особисту присутність у симуляційно-тренінгових (тренінгових) центрах закладів фахової передвищої/вищої (післядипломної) освіти, а також у закладах охорони здоров’я (п. 4 розд. ІІ Положення № 2016). 

Отже, проходження практики в ЗОЗ — це складова циклу спеціалізації, тобто БПР. Тому роботодавець зобов’язаний зберігати за медпрацівником середній заробіток і під час практики. 

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою